Sviđalo nam se to ili ne, uvijek ćemo trebati rješenja za pohranu podataka. Tehničke inovacije poput velikih brzina slanja podataka kao što su 5G i Wi-Fi 6 omogućuju vam da preuzmete kvalitetnije emisije i video igre nego prije, dok telefon u džepu može snimiti 4K video i mnoštvo slika u visokoj rezoluciji, koje često zahtijevaju sigurnosne kopije. Trendi SSD diskovi definitivno pomažu u svemu tome, a iako su jeftiniji nego ikad, još uvijek su skuplji od tradicionalnih tvrdih diskova, i neće trajati zauvijek.

Microsoft želi riješiti neke svjetske potrebe za neprekidnim skladištenjem podataka pomoću potpuno novog materijala: skoro neuništivo kvarcno staklo koje može čuvati trajne kopije podataka. Deseci gigabajta sada se mogu zapisati na gotovo neuništiv stakleni tvrdi disk veličine i oblika podmetača za čaše. Microsoft je upravo predstavio koncept staklenog diska. To je tanki kvadratni oblik kvarcnog stakla, koji je laserski urezan s mikroskopskim geometrijskim oblicima zvanim “voxels”, koji pak sadrže 75,6 gigabajta podataka. Sama ideja pohranjivanja naših najvažnijih podataka na komade stakla nesumnjivo je revolucionarna i praktična.

microsoft stakleni disk

Microsoft ovaj novi sustav za pohranu podataka na staklo naziva “Project Silica”. Ovotjedna najava dogodila se u partnerstvu s Warner Brosom, glavnim holivudskim filmskim studijem koji je producirao film Superman. Na predstavljenom primjerku staklenog diska zapisan je film Superman iz 1978. godine. Prema priopćenju kompanije, ovi mali stakleni diskovi mogli bi uvelike pomoći Warner Bros-u da “preseli” svoje arhive iz ranjivog 35-milimetarskog filmskog formata na medij koji može trajati stoljećima. Očito, Project Silica diskovi nude ne samo jeftinije, već i trajnije metode za pohranu velikih količina podataka.

„Staklo ima vrlo dug životni vijek“, izjavio je glavni istraživač Microsoft Researcha g. Ant Rowstron. Njegov tim kaže da je eksperimentirao s izdržljivošću kvarcnog stakla, tako su pokušali peći staklo u ultra vrućim pećnicama, potapali ih u kipućoj vodi, stavljali ih u mikrovalnu pećnicu, grebali s čeličnom vunom, i unatoč svemu podaci na staklenom disku su ostali i dalje dostupni. Naravno ni staklo nije neuništivo, “Ako uzmete čekić, razbit ćete stakleni disk”, dodao je Rowstron. Dakle, u konačnici i staklo se može slomiti.

Međutim, prije nego što se previše uzbudite, i poželite ovaj stakleni disk na svom stolu, trebali biste znati da je tehnologija još uvijek u povojima, i ne funkcionira onako kako biste mogli očekivati.

Project Silica stakleni disk

Kvarcne kopije mogu se napisati samo jednom, uz pomoć tzv. “femtosekundnih lasera”, koji se koriste u postupcima LASIK-a. Ovi laseri urezuju voxele, kao 3D prikaz piksela i svaki voxel je jedinstven. Zatim algoritmi strojnog učenja mogu čitati različite obrasce i dekodirati podatke. Komad kvarca od 2 mm može sadržavati više od 100 slojeva voxela, kaže razvojni tim iz Microsofta.

To nas dovodi do vrsta kupaca koji će htjeti (ili trebati) svoje podatke pohraniti na ovaj način. Filmski studiji i svaka organizacija ili tvrtka koja treba pohraniti velike količine podataka i osigurati da podatke ne može uništiti okoliš ili prirodne katastrofe, svakako će priželjkivati ovu vrstu pohrane.

Za sada nam ostaju samo pitanja o budućnosti Microsoftovog fantastičnog Projekta Silica. Superman kvarcni disk je samo dokaz da ova ideja funkcionira i nije jasno kako Microsoft planira komercijalizirati ovu tehnologiju. Možda stručnjaci iz Microsofta pronađu način da se podaci na kvarcni disk snimaju i brišu kao i na klasičnim diskovima koje poznajemo, u svakom slučaju, u nadolazećem svijetu 5G brzina nova rješenja pohrane su svakako potrebna i nužna.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here