Unatoč tome što je 5G mreža još uvijek u fazama implementacije diljem svijeta, već se neko vrijeme radi na njezinom nasljedniku, 6G-u.

Apple je prije par mjeseci tražio inženjere sposobne za projektiranje 6G mreže, a osim Applea, tu su i Huawei i LG.  LG je čak uspio provesti uspješne 6G testove, prenoseći podatke terahertz-raspona (THz) na otvorenom području u Berlinu na udaljenosti od 100 metara, tj. 328 stopa.

Test je održan 13. kolovoza, pokrivajući 100 metara između zgrada, a prema LG-u jedan od problema s kojim se ova tehnologija suočava je brz pad snage tijekom prijenosa signala.

Stoga je južnokorejska tvrtka surađivala s Fraunhofer HHI i Fraunhofer institutom za primijenjenu fiziku čvrstog tijela (IAF) na izgradnji posebnog pojačala koje jamči stabilan signal (15 dBm) na frekvencijama u opsegu 155-175 GHz.

Uspjeh ovog testa dokazuje da smo sve bliže uspješnoj primjeni terahertz radio komunikacijskog spektra u nadolazećoj 6G eri”, rekao je dr. I.P. Park, predsjednik i glavni tehnički direktor LG Electronics. U ovom trenutku korporacija namjerava proširiti spomenuto pojačalo kako bi se moglo koristiti u velikom opsegu, što će omogućiti još bolju razinu povezivanja krajnjih korisnika. LG želi da se globalna standardizacija 6G-a dovrši do 2025. godine, a komercijalizacija četiri godine kasnije 2029. godine.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here