Tehnologija ePapira već je godinama zastupljena u raznim jednostavnim uređajima, kod kojih je cilj postići što prirodniji osjećaj konzumiranja sadržaja (kao da čitate s papira). Ovakav se inovativni ePapir do sada pojavljivao u raznim e-čitačima za knjige, pametnim satovima, ali i na raznim drugim gadgetima šarolike primjene.

No, ovakvi su “papirnati” zasloni uglavnom imali mnogo nedostataka – a jedan od primarnih bio je izostanak boja. Stoga, proizvođači su uglavnom koristili ePapir koji je sadržaj prezentirao u crno-bijeloj tehnici – što je dakako smetalo dijelu korisnika. No, uskoro bi se na tržištu trebao pojaviti inovativni zaslon Legio koji će raditi na temelju ePapira, a ujedno će biti i u boji i savitljiv.

Njemačka kompanija Plastic Logic i tajvanska kompanija E Ink Holding udružile su snage kako bi spojile dvije zanimljive funkcionalnosti u jedan kvalitetan inovativan zaslon. Kompanija Plastic Logic razvija već neko vrijeme inovativne savitljive zaslone koji funkcioniraju poput papira, dok se E Ink Holding posvetio razvoju inovativne tehnologije e-papira zahvaljujući kojoj je moguće prikazivati boje na zaslonu (ACeP). Rezultat suradnje ovih dviju kompanija trebao bi biti inovativni Legio ePapir koji će donijeti spoj tehnologija koji do sada još nismo vidjeli na tržištu.

Tehnologija ovih zaslona omogućuje prikaz boje na svakom pikselu, čime se eliminirala potreba za filterima. Zaslon u trenutnom stanju razvoja može prikazivati crnu, bijelu, plavu, žutu, zelenu i crvenu boju. Kada već pričamo o Legio zaslonu valja spomenuti kako će se na tržištu pojaviti u dimenziji 2.1 inča, a podržavat će rezoluciju od 240 x 146 piksela.

Sama primjena ovog zaslona može biti iznimno svestrana, no vjeruje se kako će se ovaj zaslon najprije pojaviti na pametnoj odjeći i pametnom nakitu. Dakako, primjena na raznovrsne nosive uređaje bit će vjerojatno jednostavna jer naglašavamo kako se radi o savitljivom zaslonu. Prema riječima čelnika kompanija, Legio bi se u testiranima trebao pojaviti već do kraja ovog mjeseca – te ćemo vjerojatno imati prilike vidjeti kako izgleda na odjeći ili nakitu.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here