Tesla radi na humanoidnom robotu zvanom Tesla Bot. To je izvijestio sam Elon Musk tijekom AI Day događaja, koji je organizirao poznati proizvođač električnih automobila. Tesla Bot trebao bi biti prijateljski nastrojen i biti dovoljno spor i slab da mu vlasnik može pobjeći ili ga onesposobiti, ako dođe do pobune robota.

Tesla-Bot

Elon Musk je zasad samo pokazao skicu robota. Humanoidni Tesla Bot bit će visok 172 cm i težak 56,5 kilograma, zahvaljujući upotrebi lakih materijala za izradu. Njegova glava bit će opremljena autopilot kamerama koje koriste Teslina vozila za osjet okoliša, a sadržavat će i zaslon koji prikazuje informacije korisne za vlasnika robota. Tesla Bot će se moći kretati brzinom od cca. 8 km / h, što je nešto više od prosječne brzine hoda čovjeka. Prema deklaraciji predsjednika Uprave Tesle i SpaceX -a, Tesla Bot će nositi terete težine do 20 kilograma.

Tesla Bot će koristiti isti sustav umjetne inteligencije koji koriste Teslina autonomna vozila.

Musk je rekao kako je robot dizajniran za obavljanje raznih zadataka koji trenutno zaokupljaju živote mnogih ljudi, od kupovine namirnica do nekih opasnih zadataka potrebnih tvrtkama  Dodao je kako će pravi test biti kako se robot kreće po svijetu bez jasnih naredbi korisnika. Zvuči kao da robot ima svoj život.

Ekscentrični milijarder izjavljuje da Tesla planira pripremiti prototip Tesla Bota do sljedeće godine.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here