Boston Dynamics upoznali smo prije dugo vremena kroz zanimljiv prototip robota koji je mnoge obradovao, a neke čak i preplašio. Pomalo neuobičajen i velik robot nalik psu trebao je pokazati koliko je robotska znanost daleko dogurala u razvoju inovacija – i robot Boston Dynamics-a definitivno nam je to uspio prezentirati na uzbudljiv i kvalitetan način. Kompanija Boston Dynamics nastala je sada već davne 1992. godine, a zanimljivo je da je u začecima to zapravo bio ogranak popularnog MIT instituta. Godine 2013.

Boston Dynamics je pomalo neuobičajeno došao u ruke Google-a, koji je ipak čini se odlučio ostaviti po strani robotsku tehnologiju. Nakon prodaje 2017. godine Boston Dynamics dobio je novog vlasnika SoftBank, početak nove godine donijeti će nove promjene u vlasničkoj strukturi Boston Dynamics-a. U igru se sada uključuje Hyundai Motor Group koja će preuzeti 80% udjela, dok će 20% i dalje ostati u vlasništvu SoftBank-a.

Iako nemamo konkretan uvid u poslovanje Boston Dynamics kompanije, činjenica je da robotski sektor žudi za inovacijama – a s druge strane prodaje jako malo proizvoda. Samim time, poprilično je izgledno da Boston Dynamics ne stvara dobit – već gomila gubitke na svojem kontu. Dakako, to pokazuju i ovogodišnji poslovni rezultati gdje je samo u ovoj godini ostvareno više od 103 milijuna dolara gubitaka. Bojimo se uopće pomisliti koliki su se gubitci u ovoj kompaniji nagomilali godinama razvoja robota i intrigantnog poslovanja.

I dok Google i SoftBank nisu pronašli svoju zapaženu ulogu u razvoju Boston Dynamics-a, to bi se moglo promijeniti preuzimanjem kompanije od strane tehnološki moćnog Hyundaija. Naime, Hyundai Motor Group itekako vidi svoj interes u daljnjem razvoju Boston Dynamics-a jer prema planovima za budućnost Hyundai Motor Group želi zakoračiti na tržište robotike. Dakako, robotski procesi pomoći će Hyundaiju da unaprijedi svoje trenutne poslovne procese unutar tvornica čime bi najviše koristi mogao dobiti sektor razvoja električnih automobila.

Hyundai Motor Group će na kupnju 80% udjela u Boston Dynamics kompaniji potrošiti ukupno 1.1 milijardi američkih dolara, a hoće li se to pokazati pobjedničkim potezom za sada je teško reći. Naime, kao što smo u uvodu spomenuli Boston Dynamics je trenutno veliki gubitaš koji pod hitno treba neku perspektivu u kojoj će početi ostvarivati dobit. Vjerujemo da Hyundai Motor Group ima jasan i temeljit plan kako najbolje iskoristiti potencijal robotske kompanije, a u kojem će smjeru cijela priča krenuti – mogli bismo vidjeti već za nekoliko mjeseci.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here