Britanska tvrtka Virgin prošlog je tjedna u Dubaiju predstavila prototip putničkog vagona koji će ljude prevoziti rekordnim brzinama. Hyperloop One, u kojem će se vagoni koristiti, će za vožnju od Dubaija do Abu Dhabija trebati samo 12 minuta, iako su gradovi jedan od drugoga udaljeni 150 kilometara.

Vlak budućnosti trebao bi se kretati brzinom većom od 1200 km/h, a navodno može primiti i do 10.000 putnika u sat vremena, odnosno u dvije vožnje. Iz projekta se nedavno povukao začetnik ideje o super vlakovima Elon Musk, a njegovu je zadaću jesenas preuzeo Richard Branson.


U projektu uz Virgin sudjeluje i RTA, prijevozna upravna organizacija iz Dubaija


Hyperloop će u promet ući 2020. godine, tvrde njegovi predstavnici. „Vlak neće imati prozore. Ipak, pripremamo interaktivne zabavne zaslone na sjedalima. Sjedala smo dizajnirali u vrlo futurističkom stilu,“ izjavio je izvršni direktor Abdulredha Abu Alhassan prilikom predstavljanja vagona.

Najveća brzina koju je Virgin dosad postigao je 192 mph (310 km/h). Što se udaljenosti tiče, Hyperloop One je u probnoj fazi bez prekida ‘prevalio’ 436 metara. Pravi testovi za super vlak tek slijede, a investitori će morati raditi punom parom ako projekt žele dovršiti u roku dvije godine.

Richard Branson je u listopadu 2017. preuzeo Muskovu zadaću predvođenja projekta

To ipak nije spriječilo osnivača Virgina Richarda Bransona da najavi sljedeći takav projekt koji je zamišljen u Mumbaiju. Spomenuli bismo i Hrvatsku u ovom članku, ali HŽ još dugo neće morati strahovati od vlakova budućnosti…

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here