Autonomna vozila zasigurno su budućnost automobilske industrije. Sve je više kompanija koje se žele uključiti u razvoj autonomnih vozila, a sve se češće događa da u automobilski sektor ulaze IT kompanije koje do sada nisu imale nikakvih veza s automobilima. Najnoviji takav primjer je kompanija Huawei koja je odlučila pretvoriti Porsche Panameru u autonomno vozilo, a za to im je trebala samo 5 tjedana rada.

Huawei u posljednjih nekoliko godina grabi velikim koracima prema naprijed, što dokazuju i podaci da su trenutno treći najprodavaniji proizvođač pametnih telefona, koji planira i daljnje širenje na nova tržišta. Huawei se kod dizajniranja i usavršavanja svojih uređaja fokusira isključivo na svoj vlastiti istraživački potencijal, a neporecivo je da istraživači Huaweija rade fantastičan posao.

huawei pametni auto

Njihovi pametni telefoni obogaćeni su naprednom tehnologijom koja koristi umjetnu inteligenciju i koja korisniku omogućava širok spektar mogućnosti. Koliko je tehnologija koju Huawei primjenjuje u pametnim telefonima zaista napredna uspjeli su pokazati na primjeru izrade autonomnog automobila.


Ekipa iz Huaweija dobila je ideju kako bi mogli iskoristiti sustav umjetne inteligencije koji koriste u pametnim telefonima te ga preslikati na vozilo koje bi tim sustavom postalo autonomno. U samo 5 tjedana uspjeli su razviti softversko rješenje koje je trenutno jedno od najnaprednijih na tržištu kada je autonomna vožnja u pitanju. Tehnologija koju su razvili omogućuje autonomnom vozilu da prepoznaje više od tisuću različitih objekata na cesti i tako djeluje u skladu s objektom koji se pojavi.

Primjerice, tehnologija nazvana RoadReader može prepoznati da li se na cesti nalazi neka životinja, lopta, igračka ili neki sasvim četvrti predmet. Ostali konkurenti koriste tehnologiju koja samo detektira prepreku i ne raspoznaje je pa je ovime Huawei otvorio sasvim jedno novo poglavlje u radu autonomnih vozila.

Huawei će svoju novu tehnologiju predstaviti uskoro, a nagoviještanja su kako će korisnici moći i testirati sustav na sajmu koji nam uskoro dolazi. Hoće li Huawei ovime zakoračiti u svijet autonomnih vozila ili samo nastoje pokazati koliko napredne sustave koriste u svojim pametnim telefonima? Za sada je puno nepoznanica, ali činjenica koja svakako zapanjuje je da su naprednu tehnologiju uspjeli razviti u samo 5 tjedana. Pitamo se s pravom, kakve nam velike stvari Huawei sprema u budućnosti?

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here