Sredinom 2017. godine Europska komisija odlučila je dati zeleno svijetlo Hrvatskoj za izgradnju nacionalne optičke mreže. Radi se o projektu vrijednom čak 750 milijuna kuna, koji bi u velikoj mjeri financirala Europska Unija. I dok se sve činilo kako će projekt u realizaciju krenuti već ove godine, najnovije naznake su kako od toga ipak neće biti ništa jer nisu usvojene sve potrebne mjere koje bi omogućile razvoj takvog projekta.

Projekt izgradnje nacionalne optičke mreže bio bi veliki iskorak za velike gradove, ali u konačnici i za manja mjesta. Uvođenje takve mreže moglo bi poboljšati rezultate poslovanja mnogih tvrtki, ali i samim krajnjim korisnicima omogućiti bolji pristup internetu. Sve zajedno trebalo bi pospješiti rast gospodarstva, ali i osigurati sjajne uvjete pojedincima da napreduju i razvijaju se u željenom smjeru.

Internet je danas postao obvezatan i gotovo da ne možemo zamisliti privatni i poslovni život bez veze na mrežu svih mreža. No, dok Europska Unija pokazuje entuzijazam i gura nas korak bliže budućnosti, ponovno sve zapinje na našoj složenoj birokraciji i pravilnicima.

Projekt čiji je početak bio nagoviješten za 2018. godinu čini se biti će odgođen na neke naredne godine. Razlog zašto je došlo do odgode je činjenica da Vlada još uvijek nije usvojila projekt i zbog toga on ne može krenuti s radom. Prema dostupnim informacijama sva ostala potrebna papirologija je dobavljena, dogovoreno je tko će raditi i predsjedati projektom i još hrpa sitnica.


No, tako dugo dok hrvatska Vlada ne da zeleno svijetlo i ne prihvati izgradnju optičke infrastrukture cijeli projekt je na čekanju. Hrvatska bi tako još malo trebala pričekati na povezivanje optičkom vezom čime bi se otvorio jedan novi spektar mogućnosti. Nažalost, novci iz Europe su na čekanju i lako je moguće da usvajanje od strane Hrvatske potraje još neko vrijeme, unatoč činjenici da je sve potrebno već pripremljeno i samo čeka znak za početak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here