Još jedan dan na CES 2020., još jedna tvrtka je spremna ostvariti san o bežičnom punjenju na daljinu. Ovog puta je na redu GuRu da nam pokaže demonstracije bežičnog punjenja na različite načine rada.

Prvo je bio odašiljač s četvrtastom bazom čija je dijagonala bila oko 45 centimetara s okvirom koji je na mjestu držao zakrivljeni panel približno iste veličine. Snaga koja dolazi iz kuta panela je bila usmjerena u žarulju na udaljenosti od možda dva metra, ali pritiskom na gumb direktor GuRu-a Florian Bohn ju je preusmjerio da napuni telefon putem kućišta na kojem je bila posebna prijemna ploča.

Na udaljenosti od oko 60 centimetara je bio u stanju poslati negdje oko 5W snage, što bi trebalo bilo dovoljno za punjenje telefona unutar nekoliko sati. Iako je moguće slanje električne energije i na veće udaljenosti, ovo pitanje povećavanja udaljenosti nužno dovodi do smanjenja efektivne snage koja se dobiva, i to je općenito glavni problem kod primjene ovakve tehnologije. Što se više udaljavate od izvora napajanja to manje snage možete pokupiti, a na udaljenostima većim od šest metara dolazi do ozbiljne disipacije snage.

GuRu-ova tehnologija uspostavlja vezu između odašiljača i prijamnika, pokušava svesti gubitak energije na minimum slanjem fokusiranih snopova energije pomoću milimetarske (mmWave) tehnologije. Korištenjem tehnike koja se naziva radiofrekventno fokusiranje, energija radio valova se generira u jedinici za generiranje „Generating Unit“ (GU), a zatim se lomi i usmjerava u fokusirane zrake koje sakuplja „Recovery Unit“ (RU). Odatle i potječe naziv „GuRu“.

GuRu_robot

Druga demonstracija je uključivala robota i pametno rješenje pitanja udaljenosti i učinkovitosti. GuRu-ov robot je izgledao slično kao vakuum robot, ali s kutnom pločom na vrhu kao onaj u prvom demonstracijskom prikazu. Robot je kružio oko postolja kako bi emitirao energiju prema prijemnicima i žaruljama. Ideja je da vaš bežični robot za punjenje može noću patrolirati po kući dok spavate, puneći sve od telefona i tableta, pa sve do sigurnosnih kamera i TV daljinskih upravljača. Ako se može kretati unutar radijusa od 50 centimetara od određenog uređaja, tada može isporučiti značajnu količinu energije.

Treća demonstracija je predstavljala stropnu pločicu koja je odašiljala energiju prema prijemnicima koji su bili spojeni na pametne telefone i punili ih. Ovo je poznata ideja i slična tehnologija koju su demonstrirali iz tvrtke „Ossia“.

Vjerojatno vas zanima što se dogodi kada netko blokira snop energije. Kažu iz tvrtke da se odašiljanje automatski isključuje kada robot primi informaciju da prijemnik ne dobiva nikakvu energiju jer netko ili nešto blokira snop. Sustav se također može kalibrirati da se isključi kada su ljudi u blizini, umjesto da ga se fizički blokira. GuRu trenutno surađuje s „Federal Communications Commission“ kako bi dobili odobrenje i čini se da će se to vjerojatno i dogoditi jer je imaju i druge tvrtke poput „Ossia“ i „Energous“.

„Uvjereni smo da ćemo dobiti odobrenje. Na pravom smo putu.“, rekao je Bohn.

Čini se da ideja o bežičnom slanju energije postaje sve veća i očekuju se brojni novi inovatori u ovom području tehnologije.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here