Kandidirana inovacija je autonomno bespilotno površinsko vozilo, specijalizirano za mjerenje, mapiranje i inspekciju mora i podmorja. Inovacijski potencijal vozila prepoznala je Europska komisija kroz H2020 FET (Future and Emerging Technologies) projekt “subCULTron” te potom i kroz H2020 FET Innovation Launchpad projekt “aPad”.

aPad na BTS 2018
aPad na radionici Bts 2018 u Biogradu na Moru (fotografija: Fotosekcija KSET-a)

Vozilo može samostalno komunicirati s ostalim robotima u moru te je sposobno obavljati složene zadatke za krajnje korisnike. Platforma se može primijeniti na različita znanstvena područja kao što su podvodna arheologija, biologija mora, oceanografija, pomorska sigurnost, robotika, marikultura i hidrografija.

Nikola Mišković
Nikola Mišković

Koordinator projekta aPad je profesor Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, znanstvenik s bogatim znanjem i iskustvom rada u znanstvenom-istraživačkim projektima. Veliki potencijal autonomnog vozila aPad prepoznat je još prošle godine na međunarodnoj izložbi inovacije IENA u Nürnbergu, kada je inovacija dobila zlatnu medalju.

LAPOST tim na BtS 2018 (fotografija_ Fotosekcija KSET-a)
Znanstvenici iz LAPOST-a na radionici pomorske robotike Breaking the Surface (fotografija: Fotosekcija KSET-a)

Odluku o konačnom pobjedniku natjecanja IRP 2018 donijet će stručni žiri na središnjem inovacijskom događaju ICT 2018: Imagine Digital – Connect Europe, koji će se održati od 4. do 6. prosinca 2018. godine u Beču. ICT 2018 je otvoreni događaj u organizaciji Europske komisije i austrijskog predsjedništva Vijeća Europske unije na kojem se građani mogu pridružiti članovima znanstvene zajednice, kreatorima politike i predstavnicima ICT-a kako bi raspravljali o budućnosti digitalizacije Europe.

P.R.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here