Google je stvorio jeftino rješenje pod imenom AIY Vision Kit koji košta 45 dolara, ima u sebi umjetnu inteligenciju i može naučiti razlikovati vašeg psa od mačke. Sve što trebate je 45 dolara i strpljenje za sastavljanje čudne kartonske kutije koju je Google predstavio u petak.

Google se voli igrati kartonom i izrađivati kartonske naprave, sjetimo se kako je prošle godine napravio kartonski headset pod nazivom Google VR Cardboard, koji je pretvorio vaš telefon u pomalo sirov, ali ipak funkcionalan, uređaj za virtualnu stvarnost.

Ovaj put Googleov kartonsko/elektronički hibrid je kamera s AI pogonom, koja može naučiti mnoge korisne stvari. Može naučiti razlikovati vaše kućne ljubimce i prepoznati različite vrste biljnih i životinjskih vrsta. Može vam reći kada je vaš automobil zadnji put parkiran ispred kuće i kada ga je netko drugi vozio.

 


google vision kit

 

U osnovi može postati vaš osobni asistent za sigurnost ili može pomoći u praćenju raznih životinja koje lutaju oko vaše kuće bilo da su to psi, mačke ili čak i ljudi. Ideja je omogućiti tzv. “Strojno učenje” – elektronički uređaji koji “uči” iz iskustva, točnije vizualno učenje stroja, otprilike na isti način na koji vi možete naučiti kada vidite nešto sa svojim očima.

Čak je i čudno ime: “Google AIY Vision Kit“. To je uglavnom zato što ovo nije uređaj usmjeren na obične kupce, nego više za kategoriju “sam svoj majstor”. Za ljubitelje kreiranja i razmišljanja ili prema riječima Googleovog autora AIY projekata, Billy Rutledgea ovo je “Vision Kit is a do-it-yourself build,” koji će zahtjevati i malo vašeg mozganja.

 

google aiy vision kit board

 

Na raspolaganju su vam i dodaci za vizualni paket tkzv. “Vision Kit” – koji vas može koštati od 45 do 60 američkih dolara, s kojim dolaze komponente koje su doslovno tiskane pločice sa elektroničkim komponentama i strujnim krugovima, tako da morate biti poprilično komforni s elektronikom.

Ovo je DIY projekt za ljude koji su spremni naučiti nešto novo o Raspberry Pi, minijaturnoj računalnoj platformi koja se temelji na plug-and-play elektroničkim sklopovima, i svakako je poželjno da imate ovakvo znanje. Ako niste upoznati s onim što je Raspberry Pi, onda Googleov Vision Kit nije za vas.

Ako ste pak skloni saznati više o tome kako ova elektronika radi, ovo je sjajan način za početak. AIY Vision Kit će se početi uskoro prodavati kroz Micro Center, a možete ga naručiti ovdje.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here