Google trenira grafičke neuronske mreže kako bi mogle predvidjeti vrstu mirisa…

Uz mnoštvo mikrofona i kamera na raspolaganju, AI je postao dobar u “viđenju” i “slušanju”. Ali jedno ljudsko osjetilo, umjetna inteligencija, za sada ne može savladati, a to je miris. Međutim, istraživači iz Googlea pokušavaju razviti neuronsku mrežu koja pomaže umjetnoj inteligenciji u prepoznavanju karakteristika molekule mirisa.

Tvrtka je navela da je kod prepoznavanje mirisa, najveći problem klasifikacija mirisa, što znači da pojedina tvar može imati više različitih karakteristika mirisa. Na primjer, Vanilija prašak, tvar koja se često koristi za stvaranje umjetnog okusa vanilije, ima višestruke deskriptore mirisa poput slatkog, vanilije i čokolade, s nekim karakteristikama jačim od drugih.

Dakle, da bi identificirali profil mirisa molekula, istraživači su koristili grafičke neuronske mreže (GNN), model dubokog učenja koji koristi grafove kako bi što preciznije odredio miris. Tim je zatražio i pomoć stručnjaka iz parfemske industrije, kako bi stvorili etikete mirisa koje se mogu upotrijebiti za prepoznavanje olfaktornih svojstava molekula.

ai miris

Neuronska mreža započinje proces identifikacije mirisa, stvaranjem reprezentativnog vektora, koristeći različita svojstva kao što su identitet i naboj atoma. Zatim emitira vektor na susjedni čvor, a zatim kolektivno prelazi u funkciju ažuriranja informacija kako bi mogao procijeniti o kojem mirisu se radi. Na taj način stručnjaci žele zapravo digitalizirati miris.

AI prepoznavanje mirisa

Istraživači kažu da su grafikoni s neuronskim mrežama prikladan pristup za takozvano kvantno modeliranje odnosa strukture i mirisa (QSOR) jer je to dobar način za predviđanje odnosa između svojstava molekula poput mirisa i udruživanja sličnih molekula u vektorskom prostoru. S tim u vezi, miris se može tretirati kao problem s klasifikacijom s više oznaka i ono što istraživači nazivaju “ugradnjom mirisa u sustav prepoznavanja”, ali princip bi se mogao preuzeti iz vizualne umjetne inteligencije, nešto slično kao RGB slika za vizualno prepoznavanje objekata.

Kako bi podržao napredak na polju umjetne inteligencije za predviđanje mirisa, Google planira povećati napore koji se odnose na predviđanje mirisa. Tako neka od budućih istraživanja planira provoditi i u svemiru, s namjerom da se miris pretvori u digitalne oblike, kako bi u budućnosti i umjetna inteligencija mogla prepoznavati miris.

Piše: A.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here