Tvrtka General Atomics predstavila je novi borbeni dron koji će biti lansiran iz aviona. Stroj je nastao u suradnji s DARPA-om u sklopu LongShot programa i značajno će povećati mogućnosti zračne borbe.

Vojni dronovi dobivaju popularnost u cijelom svijetu. To je zato što su u osnovi pouzdani i uvijek spremni za akciju. U slučaju otkrivanja od strane neprijatelja i potencijalnog obaranja, ne morate brinuti o pilotu, pa oni značajno smanjuju ljudske gubitke. Tijekom posljednjeg desetljeća ti su se strojevi značajno razvili – od pojedinačnih bespilotnih letjelica do rojeva malih bespilotnih letjelica. Potrebe vojske neprestano rastu i sve je potrebno da bespilotne letjelice ne samo da izvode izviđačke misije, već i imaju svoje oružje.

General Atomics LongShot

Odgovor na to trebao bi biti program LongShot, koji je pokrenula Agencija za napredne istraživačke projekte u području obrane (DARPA). Tvrtka General Atomics koja je uključena u nju predstavila je najnoviji stroj.

Glavni cilj programa LongShot bio je stvoriti put sposoban za vođenje zračne borbe, zaštitu vojnika i omogućavanje da ostanu na sigurnoj udaljenosti od zone sukoba. Bespilotne letjelice LongShot bit će uključene u različite borbene operacije. DARPA je dodijelila ugovore tvrtkama: General Atomics, Northrop Grumman i Lockheed Martin za prvu fazu programa.

General Atomics Aeronautical Systems Inc. sa sjedištem u Powayu u Kaliforniji nedavno je objavio vizualizaciju svoje LongShot verzije. Kokpit drona izgleda slično kao u bombarderu B-52 Stealth, ali bez prozora. Bespilotna letjelica, koja je mnogo manja od B-52, treba prilično velik trup za smještaj borbenog oružja koje je dizajnirano za nošenje.

General Atomics sugerira da će bespilotna letjelica LongShot “pomoći očistiti put kroz nebo”. Za razliku od konvencionalnih bespilotnih letjelica, koje moraju poletjeti poput klasičnih zrakoplova i putovati na velike udaljenosti, LongShot će se nositi na brodu s posadom većinu svog putovanja koji će biti pušten neposredno prije početka misije. Tvrtka također spominje alternativnu metodu po kojoj bi se LongShot mogao skinuti na drugu bespilotnu letjelicu.

U skladu s vizijom General Atomicsa, njihovi Longshot bespilotni zrakoplovi mogli bi se koristiti na bombarderima, čineći ih samostalnijima. Bespilotne letjelice LongShot mogle bi djelovati kao osobna pratnja bombardera ako se ukaže potreba.

Projekt General Atomics samo je prva točka programa LongShot. Čekamo još novih projekata.

Piše: Marijan Živković

1 komentar

  1. Dosta zbrkan tekst, novinar je mislio na B2 spirit bombarder, koji je stealth, a u tekstu spominje B52 koji je stara raga iz vremena hladnog rata, koja nema veze sa nevidljovom tehnologijom. I ova fotografija nema veze s tekstom u kojem spominjete da je kokpit sličan B2 ili B52!?
    Izguglajte osnove koje koristite u tekstu, prije sramotnih objava. To je možda minuta posla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here