Dobrodošli u drugi dio članka o CES 2019 – najvećem, ovogodišnjem sajmu tehnoloških novotarija i gadgeta na kojem će svoje proizvode i usluge izložiti više od 4500 izlagača.

U prvome dijelu nešto smo rekli o nekoliko tvrtki od kojih su svakako najupečatljivije bile AMD i njegova treća serija Ryzen procesora, zatim Intel i njegovo polagano stupanje na grafičku scenu kao i planovima za procesor sa 10 jezgri i 20 threadova, tvrtci Royole i mogućnosti da ona izbaci prvi, savitljivi pametni telefon te Asusov novi Chromebook.

U ovome dijelu čekaju nas nove najave tvrtki od kojih se isto tako puno očekuje i za koje se nadamo da će nas i ove godine oduševiti. Da ne duljimo previše, prijeđimo odmah na stvar. CES 2019. drugi dio – slijedi u nastavku!

 

LG-ThinQ-AI-TV-Alpha 9

LG na CES 2019

Vijesti koje smo dosad čuli u velikoj mjeri su potvrdile jednu vrlo važnu stvar vezanu uz LG i ovogodišnji sajam tehnologije: LG će na CES 2019 imati televizor. Ovo se može s punim pouzdanjem reći iz razloga što je LG već ranije potvrdio da će Alpha 9 (2. generacije) procesor biti sastavna komponenta OLED televizora koji bi se na tržištu trebali pojaviti ove godine.

Detalje nažalost ne znamo kao niti to kako bi druga generacija Alpha 9 procesora mogla i na koji način poboljšati prošlogodišnje Alpha 9 procesore. Zašto je LG toliko škrt sa informacijama se ne zna, no lako je moguće da ćemo puno više informacija o ovome saznati na CES-u. O novoj generaciji televizora, više prošitaje ovdje.

Još jedna stvar koja se odnosi na LG i o kojoj bismo mogli saznati više na CES 2019 jest vijest vezana uz prvi LG-jev OLED televizor na dodir. Iako informacije o ovome nisu još u cijelosti potvrđene postoji vrlo dobra šansa da će LG na CES 2019 prikazati ne jednu već dvije inovacije u svijetu tehnologije.

Još jedna informacija koju znamo i koja se odnosi na CES i na LG jest informacija vezana uz nove monitore ultra veličine koje bi LG trebao predstaviti. Radi se o monitorima koji će biti osmišljeni i izrađeni samo za najveće entuzijaste. Oba monitora u nazivu nose riječ ”Ultra”, što dodazno označava njihovu kvalitetu i to da LG kod njih planira staviti najveći naglasak na najbolje od najboljeg u području rezolucije i razine osvježenja.

lg 49-inčni UltraWide monitor

Jedan od njih biti će 49-inčni UltraWide monitor dok će drugi biti UltraGear monitor s mogućnošću osvježavanja od 144 Hz. No to nije kraj od LG-a. Osim svega već navedenog LG isto tako planira i pokazati novu seriju Dolby Atmos zvučnika (svaki od njih će u sebi imati Google Assistant).

LG Dolby Atmos zvučnici
LG Dolby Atmos zvučnici

Tu je i nova serija XBOOM zvučnika koju će LG isto predstaviti na CES 2019 i koji bi trebali zadovoljiti potrebe i apetite svoh onih koji su u potrebi za kvalitetnim, a malenim zvučnicima.

LG XBOOM zvučnici
LG XBOOM zvučnici

Je li to sve? Što je sa novim proizvodima za LG ThinQ? Javile su se i glasine o tome da bi LG na CES 2019 trebao pokazati svoj savitljivi pametni telefon. Je li to istina ili samo glasina, vidjet ćemo za nekoliko dana. Bilo kako bilo LG se za ovogodišnji CES vrlo dobro ”opskrbio”.

 

GeForce 2070 Max-Q

Nvidia na CES 2019

Najnovije glasine i šuškanja govore u prilog tomu da se Nvidia sprema za sajam tako što će prvo i najprije predstaviti svoju novu seriju GeForce RTX Mobility grafičkih kartica.

nvidia GeForce RTX 2070

Ako ispadne da su šuškanja bila istinita to bi značilo da ćemo na CES 2019 vidjeti modele grafičkih kartica kao što su GeForce RTX 2070, GeForce 2070 Max-Q, kao i modele GeForce 2060, 2050 Ti i 2050. Nadalje, informacije govore isto tako i u prilog tomu da se Nvidia priprema za puno više toga od predstavljanja serije RTX grafičkih kartica za prijenosna računala.

NVIDIA-GeForce-MX250-Graphics-Chip

Tomu svjedoče i HP-ovi prijenosnici. Naime, HP-ovi Zahn 66 Pro 14 G2 prijenosnici navodno već na sebi imaju Nvidia-ine nove GeForce MX250 grafičke kartice koje imaju 2 GB GDDR5 RAM.

 

Samsung Galaxy X

Samsung na CES 2019

Je li CES 2019 konačno pravo vrijeme i mjesto da ondje Samsung tržištu prikaže svoj prvi savitljivi pametni telefon – Samsung Galaxy X? Što je sa najavom za Samsung Galaxy S10 flagship za koji se govorilo da bi se o njemu mogli više toga saznati ili na CES 2019 ili na svjetskom mobilnom kongresu koji bi se trebao održati isto tako ove godine?

Neke vijesti govore o tome da bi CES 2019 trebalo biti pravo mjesto i vrijeme gdje bi Samsung trebao predstaviti svoju novu perjanicu koja bi, kako vijesti i najave nastavljaju, trebao imati mogućnost spajanja na 5G brzine mreže, trebao bi imati trostruku primarnu kameru i novi, izmijenjeni usjek koji bi se trebao nalaziti u gornjem kutu ekrana.

Samsung Notebook 9 Pen
Samsung Notebook 9 Pen

Nadalje, Samsung je isto tako za CES 2019 najavio i Samsung Notebook 9 Pen prijenosnik koji će u stvari biti ”2-u-1” prijenosno računalo.

Q900R 8K QLED
Samsung Q900R 8K QLED TV

Osim novog prijenosnika trebali bismo vidjeti i osvježenje u pogledu Samsungovih televizora, odnosno poboljšane verzije QLED televizora (iako je teško da ćemo na ovogodišnjem CES 2019 vidjeti novu verziju trenutno jednog od najnaprednijih 85-inčnih Q900R 8K QLED televizora.

 

Sony XperiA 5G

Sony na CES 2019

S obzirom na to da bi 2019. godina trebala biti godina kada bismo trebali biti upoznati sa 5G mrežom, to bi trebalo značiti i da će ova godina biti godina uvođenja 5G pametnih telefona. Znači li to da bismo na CES 2019 trebali vidjeti novu Sony Xperiju sa 5G mogućnostima? Moguće.

Sony Xperia XA3
Sony Xperia XA3

Isto je tako moguće da bi Sony na CES-u trebao prikazati svoje 5.9-inčne XA3 i 5.7-inčne Sony Xperia L3 pametne telefone.

 

Spotify na CES 2019

Spotify na CES 2019

Istina je da streamng usluge inače ne daju niti dolaze s nekim posebnim hardverom. No isto tako postoji velika mogućnost da bi Spotify mogao iskoristiti ovogodišnji CES 2019 kako bi svijet upoznao s vlastitim sučeljem te se na taj način uključio u utrku sa Amazon Echo-om i Google Home-om.

Savitljivi pametni telefoni, nove serije grafičkih kartica i procesora, pametni telefoni sa 5G mogućnošću mreže, Samsung Galaxy S10, tehnologija bežičnog punjenja – ovo su samo neke stvari koje nas očekuju u ovogodišnjem izdanju CES sajma.

Što će se od navedenog i najavljenog ostvariti, a što će ostati samo najavama ostaje nam da vidimo za nekoliko dana kada i službeno počinje ovogodišnji Sajam potrošačke elektronike ili ”Consumer Electronics Show”.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here