CES 2018 će se održati u prvoj polovici siječnja, a mi ćemo vas kao i uvijek izvještavati o novitetima koji će tamo biti predstavljeni. To smo radili svake godine, pa nema smisla da ova godina bude izuzetak.

Ovogodišnji CES će se održati u Las Vegasu, jer se “opet” nastoje objediniti posao i užitak. Po danu će se predstavljati nove tehnologije, dok će se po noći moći kockati u susjednim sobama i kockarnicama.

Kockanje nas ne zanima, ali nas zanima tehnologija. Neka predviđanja govore da će na nadolazećem CES-u biti poseban fokus na pametnim kućama, odnosno da će “pametne kuće postati pametnije” uz nove, inteligentne sustave i da će se koncept “smart home”-a, odnosno pametne kuće malo redefinirati. Hoće li to biti tako ili ne, vidjet ćemo uskoro, no evo nekih predviđanja koja bi se lako mogla ostvariti.

Glasovni asistent u pametnoj kući

Kada kažemo glasovni asistent ne mislimo na AI platforme koje će se natjecati s Alexom, Siri, Google asistentom, HomeKit-om … iako je i to moguće, mislimo da će sastavni dio pametne kuće postati glasovni asistent. Tu prvenstveno mislimo na upravljanje određenim funkcionalnostima pomoću glasa.


Prošle godine su na CES-u 2017. predstavljena 33 noviteta s glasovnim asistentima, pa se ne očekuje i ove godine. Osim, kao što smo rekli, u pametnoj kući gdje bi se ta funkcionalnost mogla odlično integrirati. Zašto biste otključavali i zaključavali vrata putem mobitela, kad možete glasom? Ista stvar je i s ostalim segmentima pametne kuće.

Ljepota i modni proizvodi

Kako sve proizvode možete “pretvoriti” u pametne proizvode tako da im integrirate neku “pametnu” funkcionalnost, za očekivati je da će se pametni proizvodi pojaviti i u modi, ljepoti i sličnim segmentima. Nedavno su predstavljena pametna ogledala (za žene), iza kojih stoji kompanija Simplehuman. Ona vam optimiziraju pogled u ovisnosti da li ste na umjetnom ili pravom svjetlu.

Zatim, predstavljena je “pametna” četka za kosu Kerastase Hair Coach koja prikuplja podatke o vašoj kosi i daje vam preporuku za njegu kose.
MAC šminka uskoro dobiva AR ogledala koja će vam pokazati kako bi vam stajala određena šminka itd. Vidite u kojem smjeru idemo.

Na ovogodišnjem CES-u očekujemo pregršt ovakvih proizvoda, namijenjenih prvenstveno ženama. I ponekim muškarcima.

Roboti

Roboti su mnogo više od “IT trenda”. Svake godine viđamo sve pametnije robote, dronove i slične uređaje koji nam olakšavaju život. Ako ste pratili CES 2017, onda ste mogli primijetiti da se u svakom drugom članku spominjao robot ili robotizacija.

Ti roboti ili botovi, su često ili korisni ili potpuni promašaj. Jedan od potonjih je i Jibo. “Slatki” robot koji nije baš mogao mnogo toga učiniti – osim micati se, pomicati glavu i migoljiti se lijevo-desno. Cijena? Samo 899 dolara.

S druge strane, Panasonic je pokazao “pametni hladnjak” koji će vam rashladiti i donijeti piće bez ikakvog vašeg truda.
Ove godine se očekuje nastavak predstavljanja robota, ali se nadamo da će biti bar nekoliko njih koji će biti korisni u stvarnom svijetu, a ne samo skupi tehnološki ukras u dnevnoj sobi.

 

Prepoznavanje lica

Prepoznavanje lica nije nekakva nova tehnologija. O njoj smo imali čitati mnogo puta, a implementirala se u sve moguće sustave. Facebook ima softversko prepoznavanje lica na slikama, dok recimo Netatmo ima “welcome security kamere”, Microsoft Kinect i slično.

Ono što će se događati u budućnosti, a vjerojatno i na ovogodišnjem CES-u, je implementacija ove tehnologije u druge sustave i uređaje. Već sada imamo iPhone X koji je to odlično iskoristio, Hello doorbell za automatsko otvaranje vrata, Nestove IQ kamere …

Moguće je da uskoro vidimo i sustave sigurnosnih kamera koja će imati tzv. “person alert”. Kamere koje neće funkcionirati na pokret, nego će moći razlikovati osobu od susjedove mačke, te vam poslati sliku tko vam je došao “na vrata”, tko vam šeće oko kuće i slično.

Pametni kućni uređaji

Pametni hladnjaci, perilice rublja, mikrovalne pećnice … su već neko vrijeme oko nas. Ali samo par ih je zapravo našlo realnu primjenu i kupce koji su bili spremni dati veću svotu novca kako bi imali “pametne kućne aparate”.

Mnogi će se, s pravom, zapitati trebaju li nam takvi uređaji i koja korist od pametne pećnice. Da li ju moramo moći kontrolirati s pametnog telefona dok ležimo u dnevnoj sobi ili možemo i napraviti par koraka, otići u kuhinju i upaliti/ugasiti peć.

S druge strane, mnogi proizvođači najavljuju da će pokazati ove uređaje, ali i pametne uređaje za kupaonice. Nadamo se da će bar 2-3 uređaja stvarno biti primjenjiva i korisna, a ne samo “show-off” za javnost.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here