Kako smo i sami stalno u nekoj žurbi i uvijek jurimo nekud i nemamo vremena, valja da i tehnologija prati taj brz način života i razvija se u sličnom smjeru. Prema brzini i jednostavnosti u transportu je uvelike iskoračila India koja je korak od stvaranja prvog potpunog “Hyperloopa”.

Hyperloop je originalno ideja Elona Muska kojom se želi stvoriti prijevozno sredstvo koje putuje kroz vakuumirane tube i postiže brzinu od 700 km/h. Radi se o kapsuli koja se nalazi unutar tube i radi na principu magneta te nema gotovo nikakvog protoka zraka unutar tube. Ovo se smatra kao rješenje budućnosti u putovanju između gradova ali kasnije zasigurno i država.

Tako je India stvorila “Virgin Hyperloop one”, kako su ga nazvali i vjeruju kako je njihov projekt korak od onoga što je bila originalna ideja Elona Muska. Iako ima još nekih stvari koje još moraju riješiti kao naprimjer certifikat da je Hyperloop siguran za putnike, “Virgin Hyperloop one” je već stvorio testne komplekse koji se nalaze sjeverno od Las Vegasa u pustinjama. Gotovo sva testiranja su pokazala isto, a magnetna kapsula je unutar tube postizala brzinu od 370 km/h. To je nevjerojatno brzo, ali daleko ispod mogućnosti Hyperloopa. Iz tvrtke vjeruju kako im je potrebno još barem 2 kilometra tube da kapsula postigne tu brzinu.

Kapsula koja će se nalaziti u Indiji trebala bi povezivati gradove Pune i Mumbai, a vrijeme putovanja bilo bi skraćeno s 3.5 sati vožnje autom na 35 minuta uz pomoć Hyperloopa. U prvi dio projekta odlazi 500 milijuna dolara koje je uložila tvrtka iz Dubaija “DP World” koja puno poslova obavlja baš u Indiji. Oni se također smatraju kao najveći investitori i već su si osigurali 2 direktorska mjesta u samome početku.

Jedini problem predstavlja koji će u redu biti Indijska vlada s ovim projektom s obzirom na to da nijedan Hyperloop do sada nije bio testiran s putnicima. Ali bez obzira na to, ovo se čini kao stvarno veliki iskorak u svijetu transporta koji bi mogao ubrzo olakšati milijune života.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here