Hyperloop je prijevoz iz budućnosti, nešto o čemu smo donedavno mogli samo maštati, a danas njegove prve korake razvoja možemo uzbuđeno pratiti na Twitteru Elona Muska. Međutim, to nije spriječilo kineske perfekcioniste da već sada počnu raditi na „letećem vlaku“ koji bi trebao biti čak triput brži od Hyperloopa.

Kinezi su nedavno krenuli s razvijanjem prijevoza kojim bi doslovno letjeli kroz putničke kapsule. Radi se o projektu „brzog letećeg vlaka“, čija će brzina, tvrde Muskovi konkurenti, dosezati i do 4000 km/h. S tom poprilično optimističnom najavom, stručnjaci žele srušiti Hyperloop prije nego što uopće doživi svijetlo dana.

Hoće li nova konkurencija potaknuti brže i kvalitetnije razvijanje Hyperloopa?


Naime, cilj Hyperloopa je dostizanje brzine od 1200 km/h, triput manje od onoga što najavljuju kineski stručnjaci. A njihov „leteći vlak“ funkcionirat će na temelju putničke kapsule koja kroz vakuumsku cijev dostiže velike brzine pomoću magnetske levitacije.

Nadamo se da će brojne skice “super vlakova” uskoro uroditi plodom

Prvi zadatak stručnjaka jest dostizanje brzine od 1000 km/h, nakon čega će utvrditi može li se projekt doista nastaviti. Najavljuju i kapsule pogodne za podnošenje nadzvučne brzine; ideju koju Musk još nije razvio. Kinezi žele biti prvi, ali ne i sebični, pa su najavili da će „vlak budućnosti“ ponuditi i drugim zemljama kada ga u potpunosti razviju i stave u pogon.

Činjenica da ne znamo može li se i hoće to doista ostvariti, ili pričamo o izazovu koji je nemoguć, čini ove teorije posebno zanimljivima. Sada možemo iščekivati nove informacije, a možda i poneki odgovor Muska o pitanjima dostizanja nezamislivih brzina.

Probnu vožnju Hyperloopa Elon Musk objavio je na svom Twitteru, a možete ju pogledati ovdje:

 


Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here