Moderni pametni telefoni kaoa što su recimo Samsung Galaxy S8, iPhone 8 i X (ali i ostali moderni uređaji) od svojih visokotehnoloških postignuća imaju i najnoviju verziju bežičnog oblika povezivanja – Bluetootha, odnosno Bluetooth 5.0.

Što je sve novo kod novog Bluetootha? Zbog čega je on bolji od proteklih verzija i po čemu sve? Nešto više o tome ćemo govoriti u nastavku ovoga članka.

 

Što uopće jest Bluetooth?

Prije nego što krenemo na objašnjavanje posebnosti i prednosti Bluetootha 5.0 u odnosu na protekle verzije, recimo prvo nešto više o tome što Bluetooth uopće jest.

Bluetooth je najkraće rečeno – način bežične komunikacije koju jemoguće uspostaviti između dvaju ili više uređaja. On se kao način povezivanja najviše i najčešće koristi za povezivanje bežičnim putem između dva pametna telefona, ali isto tako i tehnoloških gadgeta kao što su zvučnici, tipkovnice, miševi i igraći kontroleri. Još jedna stvar za koju se Bluetooth koristi jest kao način, odnosno vid komunikacije između različitih ”pametnih” kućnih uređaja i IoT (odnosno ”Internet of Things”) uređaja.


Bluetooth vrste

Nova verzija Bluetootha donijela je cijeli jedan spektar poboljšanja u odnosu na sve protekle verzije, s time da se te sve prednosti i poboljšanja mogu iskorištavati samo u posebnim situacijama. Ako recimo imate jedan uređaj koji ima Bluetooth 5.0 mogućnost i jedan koji nema, a ta dva uređaja želite spojiti, to ćete moći učiniti, s time da se Bluetooth 5.0 mogućnosti u ovome slučaju neće moći pokazati u punome sjaju.

Drugim riječima, nećete vidjeti poboljšanja u vezi Bluetootha 5.0 ako su svi vaši ostali uređaji (osim recimo Samsung Galaxy S8-ice) dizajnirani na način da recimo podržavaju samo Bluetooth 4.0. Ipak, svaki puta kada recimo s Galaxy S8 (ili bilo kojim drugim pametnim telefonom ili drugom vrstom uređaja koji u sebi ima Bluetooth 5.0 podršku) uparite bilo koji drugi Bluetooth 5.0 uređaj, vidjeti ćete što je ono što sve taj uređaj može.

 

Bluetooth

Koje su prednosti Bluetootha 5.0?

Ono što je najvažnije, sva poboljšanja koja su učinjena što se tiče Bluetooth povezivosti se odnose na nešto što se zove ”Bluetooth Low Energy”. Radi se o posebnosti koja je u Bluetooth uvedena i s kojom su se korisnici mogli upoznati još za vrijeme Bluetootha 4.0. U čemu je stvar kod Bluetooth Low Energy posebnosti?

Stvar je u tome što zahvaljujući ovome Bluetooth troši, kao što sam naziv govori- manje energije kod svih Bluetooth uređaja, odnosno kod svih uređaja koji za svoje spajanje i/ili način komunikacije koriste Bluetooth. U originalu ovakav način uštede energije kod Bluetooth uređaja osmišljen je za druge uređaje s time da se kod njih ta mogućnost nije mogla u potpunosti implementirati jer su postojala neka ograničenja.

Na primjer, bežične slušalice nisu mogle uspostaviti komunikaciju koristeći BLE (Bluetooth Low Energy) mogućnost jer su trebale koristiti standarni način povezivanja preko Bluetootha koji uz to i troši više energije. Sa Bluetoothom 5.0 svi audio uređaji mogu komunicirati korištenjem BLE, što u prijevodu znači niža potrošnja energije i duži vijek trajanja baterije (svi koji smo koristili Bluetooth znamo koliko i on zna trošiti bateriju uređaja).

To je samo početak jer je prava i ”puna” implementacija Bluetooth Low Energy mogućnosti pred nama tako da bismo u vremenu koje dolazi tek trebali vidjeti sve prednosti onoga što će ova mogućnost donijeti kao i stupanj uštede.

 

bluetooth 5.0 slušalice

Dual Audio mogućnost

Još jedna super mogućnost koja će korisnicima biti omogućena Bluetooth 5.0 mogućnošću povezivanja zvati će se Dual Audio. Raditi će se o tome da će korisnik moći u isto vrijeme puštati recimo glazbu na dva uređaja- u isto vrijeme koji će biti spojeni Bluetoothom 5.0.

Drugim riječima, mogli biste imati dva para bežičnih slušalica koji bi Bluetoothom 5.0 mogli biti spojeni na vaš pametni telefon i u isto vrijeme biste mogli streamati glazbu na oba para slušalica odjednom. Ili biste recimo mogli puštati glazbu preko dva različita para zvučnika koji bi bili odvojeni i koji bi se nalazili u dvjema različitim prostorijama.

Mogli biste čak i streamati sa dva različita zvučna izvora na dva različita audio uređaja u isto vrijeme tako da dva korisnika mogu u isto vrijeme slušati dvije različite pjesme koje bi bile puštane iz istog izvora, to jest recimo sa istog pametnog telefona.

Kod Samsung Galaxy S8 ova se mogućnost zove ”Dual Audio”. Sve što trebate učiniti kako bi ovo proradilo jest to da trebate spojiti dva Bluetooth audio uređaja na vaš Galaxy S8, uključite Dual Audio i to je to. Nadamo se da će ova mogućnost uskoro biti dostupna i na ostalim uređajima jer se radi o jednom zaista odličnom načinu iskorištavanja prednosti onoga što novi Bluetooth 5.0 daje.

 

Bluetooth 5_prednosti

Općenito brže i bolje. Puno brže i puno bolje.

Primarna poboljšanja u vezi Bluetootha 5.0 u odnosu na protekle iteracije se odnose na poboljšanu brzinu prijenosa podataka i veći domet signala. Neki službeni podaci koji su izašli kao rezultati mjerenja govore kako Bluetooth 5.0 ima do četiri puta veći domet, dvostruko veću brzinu i čak do osam puta veći kapacitet odašiljanja poruke od starijih verzija Bluetootha. Opet, ova poboljšanja su vidljiva samo kod Bluetooth Low Energy mogućnosti, što omogućuje da uređaji mogu izvući maksimalnu korist od njih dok u isto vrijeme štede energiju.

Kod Bluetootha 5.0 uređaji mogu iskoristiti brzinu prijenosa podataka do čak 2 MBps, što zaista i jest dvostruko više od onoga što je pružala prošla verzija Bluetootha, to jest Bluetooth 4.2. Nadalje, uređaji mogu komunicirati u radijusu od 240 metara, što je za oko 60 metara više od dosega koji je dopuštao Bluetooth 4.2. Treba ipak uzeti u obzir to da će zidovi i druge prepreke slabiti signal, tako da ovi brojevi vrijede u ”idealnim” uvjetima.

 

iPhone X

Kada bismo mogli dobiti Bluetooth 5.0 uređaje?

Tehnički- Bluetooth 5.0 uređaji danas već postoje na tržištu, s time da je ova tehnologija ograničena samo na flagshipove, odnosno na ”najbolje od najboljih” (ili najskupljih) uređaja koji danas postoje na tržištu, kao što su Samsung Galaxy S8 ili recimo Appleovi iPhone 8 i iPhone X.

Proizvođači obećaju kako je ova godina prava godina da se na tržište izbaci što je moguće više uređaja koji će imati mogućnost Bluetooth 5.0 povezivosti, što je svakako dobra vijest jer što je više ovakvih uređaja (ne samo pametnih telefona, već i ostalih vrsta uređaja) na tržištu, tim bolje. Svaki napredak i svaka novina u tehnološkom svijetu je više nego dobrodošla.

Bluetooth je pokazao kako sve više zauzima mjesto u životu korisnika tako da vjerujem kako će Bluetooth, kako vrijeme bude prolazilo, zauzimati sve veću ulogu u životu, kako poslovnih, tako i običnih korisnika tehnologije.

Piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here