Ampere, nova tvrtka za proizvodnju procesora koju predvodi bivša predsjednica Intelove uprave gša. Renee James, danas je izašla u javnost s novim, vrlo učinkovitim serverskim čipom baziranim na Armu koji je namjenjen za podatkovne centre.

Prvi čip ove nove tvrtke je prilagođena jezgra Armv8-A 64-bitnog serverskog poslužitelja koji radi na maksimalnom taktu od 3,3GHz sa 1TB memorije uz potrošnju od 125W. Iako gđa. James nije bila spremna podijeliti za javnost i cijene ovog procesora, obećala je da će čip ponuditi nenadmašivi omjer cijene/performansi, i tako ga smjestiti na poziciju vrlo poželjnog proizvoda u segmentu čipova visokih performansi.

Tvrtka ima još nekoliko drugih proizvoda u razvoju koje će otkriti u bližoj budućnosti.

 

Renee James
Renee James

Potrebno je mnogo novca i velika hrabrost za pokretanje tvrtke za proizvodnju procesora, ali gđa. James, koja je radila u Intelu 28 godina, svakako ima ogromno iskustvo koje joj je pomoglo u sastavljanju vrlo iskusnog tima iz procesorske industrije. Poduzeće ima financijsku potporu jedne privatne tvrtke “The Carlyle Group”, u kojoj je James kratko radila nakon napuštanja Intela. Ona za sada ne iznosi količinu sredstava koje je uložila, ali je spomenula da su u mogućnosti napraviti ovako veliku investiciju.

Mogućnost koju je gša. James uvidjela, formiravši novu tvrtku je posao u vezi clouding servera koji zahtijevaju novu generaciju čip tehnologije koja bi bila učinkovitija od onih koja se trenutno može naći na tržištu. Konkretno, cilj nove tvrtke je napraviti čip velike gustoće iz temelja, a koji bi ujedno bio i iznimno učinkovit i po nižoj cijeni.

Tvrtka, sa sjedištem u Santa Clari, pokrenuta početkom 2017, trenutno ima između 300-400 zaposlenih ljudi. Kao što je istaknula, “ovo nije garažni projekt.” Čipovi su trenutno u fazi testiranja s klijentima i partnerima, te će krenuti u proizvodnju tokom ove godine. James je odbila imenovati klijente sa kojima rade na razvoju čipa, ali je spomenula partnere od kojih su vaćniji Microsoft, Lenovo i Oracle.

Njezina je tvrtka projektirala ovaj čip i pripremila se za prezentaciju u javnost kada se prošli mjesec pojavila vijest o Intelovim problemima sa Spectre i Meltdown. Kao što je James priznala, ni jedan moderni čip ne može izbjeći ove probleme, ali je također potvrdila da je izloženost Arma na to zapravo minimalna, a čipovi će u sebi imati ugrađene zakrpe kada se pojave na tržištu ove godine.

I na kraju priznaje da otvaranje nove prcoesroske tvrtke je enromno zahtjevan posao i iziskuje hrabrost, ali se isto tako ne boji izazova. “Kada radite nešto novo, to je izazov, ljudi kažu,”kako ćete to učiniti?”, a na to dodala, “Cijela moja karijera se sastojala u tome da sam radila ono, za što mi je rečeno da ne mogu napraviti.”

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here