Internet je danas nezaobilazan segment svakog korisnika bilo kakve vrste tehnologije. Nije važno koristimo li pametne telefone ili računala internet je ono što te uređaje čini ”živima” i ono što cijeli svijet povezuje u jedno veliko, globalno selo.

Internet se razvijao malo sporije od ostalih segmenata tehnologije. Stariji korisnici sjećaju se vjerojatno računalnih 56k modema i dial up konekcije. No, danas su stvari potpuno drugačije. 3G i 4G internetske brzine polako postaju nešto na što ćemo za nekoliko godina gledati kao na nekoć najbrže internetske veze. Dolazi nam nova, 5G internetska brzina i s njome naravno dolaze nove mogućnosti!

5G mreža – mreža nove generacije

5G mreža je mreža internetske povezivosti iduće generacije. Radi se o vrsti mreže koja nudi veće internetske brzine i pouzdaniju povzivost na pametnim telefonima te svim ostalim uređajima koji će se moći spojiti na 5G.

Najnovija otkrića tehnologije trebala bi dovesti do značajno viših brzina prijenosa i učitavanja podataka u odnosu na trenutno dostupne konekcije. Brzina skidanja podataka od 1 GBps, što je danas tek u začecima, uskoro bi trebao biti standard i to ne samo za najbogatije zemlje, već za sve zemlje gdje danas postoji internet.

Još jedna pozitivna stvar 5G internetske brzine leži u tome što će one uvelike doprinjeti razvitku ”internetu stvari” (ili ”Internet od Things”). Zahvaljujući novim infrastrukturama, nove internetske veze i mreža koja će ih podupirati omogućit će prijenos ogromnih količina podataka u puno kraćem vremenu. Ovo će omogućiti znatno bolju povezanost cijelog svijeta.

S obzirom na razvoj, koji je već došao do posljednih točaka, 5G mreže trebale bi biti dostupne za upotrebu  u svijetu već iduće godine. U kombinaciji sa već postojećim 3G i 4G mrežama, 5G mreža trebala bi dodatno poboljšati internetske brzine i donijeti puno brži, sigurniji i pouzdaniji prijenos podataka, bez obzira na to gdje se korisnik nalazi.

5G mreža i njezina trenutna iskoristivost u svijetu: SAD, Velika Britanija i Australija

 

Sjedinjene Američke Države

Što se tiče 5G mreže, naravno neke od prvih država koje će ju implementirati (i koje su ju već djelomično implementirale) u svoje sustave bit će Sjedinjene Američke Države. Verizon je u travnju ove godine iznenadio tehnološki svijet tako što već u opticaj stavio svoju prvu 5G mrežu, što ga je učinilo prvim pružateljem 5G internetskih usluga u svijetu.

No, 5G je dostupan samo u nekim djelovima SAD-a. Neki od gradova gdje korisnici mogu koristiti 5G su Chicago i još nekoliko lokacija. U Chicagu je trenutno najveća internetska brzina koja je izmjerena 1.4 Gbps. Ovo je puno brže od brzine koju 4G nudi, a koja iznosi 300 Mbps (premda prosječna brzina iznosi tek malo ispod 100 Mbps).

Ipak, s obzirom na to da je 5G tek u začecima, najveća brzina od 1.4 Gbps mogla se dobiti tek na nekim, točno određenim mjestima u gradu. U drugim dijelovima svijeta situacija je drugačija. London na primjer, pokazuje znatno lošije i niže 5G brzine (200 do maksimalnih 500 Mbps). Unatoč tomu što je i ova brzina znatno veća od onoga što dobivamo na 4G mreži, 500 Mbps je i dalje puno manje od 1.4 Gbps.

AT&T je trenutno pustio u opticaj svoju verziju 5G mreže i to u 19 gradova diljem SAD-a, no još uvijek bez pametnih telefona koji bi imali kompatibilnost sa 5G mrežom. U isto vrijeme, T-Mobile tek treba u opticaj pustiti 5G internetsku brzinu. T-Mobile je obećao da će za početak 5G mrežu pustiti u trideset gradova SAD-a (s time da bi New York, Los Angeles, Dallas i Las Vegas trebali biti prvi).

 

Velika Britanija

Što se tiče Velike Britanije, prvi pružatelj mrežnih usluga koji bi trebao u opticaj pustiti 5G internetske brzine trebao bi biti EE. Pružatelj usluge obećao je donijeti 5G mrežu u deset gradova Velike Britanije do kraja ove godine.

  1. srpnja Vodafone je pustio u opticaj 5G mrežu i to u sedam gradova. O2 i Three također su se obvezali do kraja ove godine pustiti u opticaj 5G mrežu. O2 bi svoju verziju 5G mreže trebao pustiti u opticaj do kraja listopada. Za Three zasad ne postoje precizni podaci. Ono što se zna u vezi Three pružatelja usluga jest samo podatak da bi 5G mreža trebala osvanuti u dvadeset i pet gradova Velike Britanije do završetka ove godine.

 

Situacija u Australiji

Što se tiče australskih pružatelja mrežnih usluga, jedan od prvih kod kojeg je zaživjela 5G brzina bila je Telstra. Prvi pametni telefon koji se mogao pohvaliti kompatibilnošću s 5G mrežom bio je Samsung Galaxy S10 5G.

Trenutno je pokrivenost 5G mrežom u Australiji vrlo visoka. Deset velikih gradova i nekoliko velikih regija Australije danas imaju mogućnost korištenja 5G mreža. Iako je to korištenje još uvijek daleko od njezinog punog potencijala, gradovi kao što su Brisbane, Canberra, Gold Coast, Hobart, Launcheston, Melbourne, Perth, Sidney i Toowoomba danas imaju mogućnost korištenja 5G mreže.

Huawei Mate 20 X

5G pametni telefoni?

Za ovu godinu je najavljeno mnoštvo pametnih telefona s 5G kompatibilnošću, s time da je samo maleni broj njih osvanuo na tržištu. Da stvar bude ”gora”, 5G telefon može i ne mora biti 5G telefon, jer sve ovisi o dijelu svijeta u kojem se korisnik nalazi.

Neki od 5G uređaja koji su danas dostupni na tržištu su Motorilina Moto 5G Mod uz nekoliko Moto Z uređaja te naravno Samsung Galaxy S10 5G. Europa je malo bogatija od SAD-a po pitanju dostupnosti 5G pametnih telefona. Velika Britanija (jesu li oni dio Europe?) može se pohvaliti uređajima kao što su Oppo Reno 5G, OnePlus 7 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 3 5G, LG V50 ThinQ 5G i naravno Samsung Galaxyjem S10 5G.

Koliko je zapravo brza 5G mreža?

Trenutno najveća brzina 5G mreže iznosi 1.4 Gbps. No treba imati na umu da će brzina, kao što je to slučaj kod svake internetske veze, ovisiti od mnogo drugih čimbenika, kao što su lokacija, regija svijeta, pružatelj usluge i naravno kvaliteta uređaja. Ipak, čak i ako internetske brzine ne budu od 1.4 Gbps, bit će puno veće od najvećih 4G brzina. Ovo je svakako razlog za optimizam i to da željno iščekujemo 2020. godinu!

Piše: Z.K.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here