Google je upravo završio sa svojom konferencijom Google I/O koja je bila krcata dobrim najavama i novitetima koje spremaju svojim korisnicima. Konferenciju je započeo Googleov CEO Sundar Pichai koji je rekao da tech kompanije moraju biti predvodnici noviteta u svijetu kao i da moraju biti odgovorni za alate i servise koje rade.

Nakon toga su krenule odlične prezentacije kojima se poprilično veselimo. O čemu je točno riječi, čitajte u nastavku teksta. Mi smo cijelu konferenciju zaželi za vas.

 


 

Android P

Google je odlučio pozdraviti navigaciju s tri gumba, a nam sada dolazi digitalni Dashboard. Pogađate, ovaj novitet će doći s idućim operativnim sustavom koji se zasada još uvijek zove “Android P”. Cijeli OS je osvježen, a ključne interakcije s mobitelom ćete raditi putem gesti kao što ima i iPhone X.

No, vratimo se malo na Dashboard. On bi vam trebao pokazivati kako vi trošite svoje vrijeme na mobitelu, koje aplikacije najčešće koristite, koliko puta ste otključali telefon, koliko ste notifikacija primili i slično. Čak možete putem istoga i postaviti limiti koliko puta smijete u danu otvoriti određenu aplikaciju kako biste spriječili “nesvjesno” otvaranje aplikacije što je super.

Android P dolazi kasnije ovog ljeta, ali je javna beta već dostupna na mnogim uređajima koje rade Google, Essential, Sony, Nokia …

 

Novi glasovni asistent

Googleov glasovni asistent dobiva nove glasovne varijante. Korisnici će moći odabrati jedan od sedam ponuđenih glasova, odnosno originalni glas, te šest novih. Google originalni glas zove “Holly”, kao što Apple svoju glasovnu asistenticu zove Siri. Vjerojatno najveće iznenađenje je što će jedan od glasova biti onaj od John Legenda. Ako ne znate tko je to – zaguglajte.

 

Google Duplex

Vjerojatno najzabavniji i najšokantniji događaj na cijeloj konferenciji je bio kada je Sundar Pichai tražio svog glasovnog asistenta da mu “sredi” odlazak frizeru. Doslovno je izgledalo kao da dvije osobe razgovaraju – potpuno prirodno. Nije bilo uopće naznaka da se radi o robotu ili AI-ju. Čekamo informaciju o tome da li je asistent dogovorio šišanje za Googleovog CEO-a.

 

Pametni display s Googleovim asistentom

Amazonov Echo Show će uskoro dobiti konkurenciju koju će upogoniti Googleov softver. To će biti display i smart uređaj u jednom s kojim ćete moći komunicirati, koji će vam na ekranu pokazivati informacije koje vas zanimaju i slično. Trebao bi na tržište doći u srpnju ove godine.

Nismo previše zainteresirani za ovaj komad hardvera, ali ne sumnjamo da će biti mnogo onih koji će željeti.

 

Google može za vas pripremiti draftove emailova

Google zna da je GMail jedan od njihovih najjačih servisa, pa su postojeću mogućnost Smart Reply odlučili proširiti i nazvali su je “Smart Compose”. Smart Compose je jedna vrsta umjetne inteligencije koja će vam pomoći da be napišete odgovore na mailove, odnosno draftove.

Iako na prvu ruku se ovo čini pomalo “creepy”, Google još uvijek nije usavršio AI da za vas napiše mail. Ali čim vi počnete nešto pisati, oni će vam predložiti ostatak rečenice. Ako vam on odgovara s jednom tipkom ćete napisati cijelu rečenicu.

Vjerojatno će GMail “učiti” kako vi odgovarate na mailove, te na osnovu toga predlagati rečenicu za vas. Ovaj feature će biti dostupan vrlo brzo, a GSuite korisnici će ga dobiti kroz par mjeseci.

 

Google Mape postaju više “društvene” i kreću stopama Yelpa

Google Mape postaju sve bolje i bolje, a Google je odlučio da se želi “takmičiti” s Yelpom i Foursquareom. Tako da ćete na mapama vidjeti novi tab koji će se zvati “For You” i koji će vam nudi da pratite određene kvartove/dijelove grada i da vidite koji su to najposjećeniji restorani, kafići, nove kompanije koje dolaze i koje usluge vam nude i slično. Čak ćete moći s prijateljima složiti listu mjesta koja želite zajedno posjetiti.

 

Još malo o mapama….

Moramo još spomenuti da Google mape dobivaju AR, odnosno “augmented reality” ili po hrvatski – proširenu stvarnost. To znači da ako ste, recimo, pješak i idete od točke A do točke B, moći ćete usmjeriti mobitel ispred sebe, kroz kameru ćete vidjeti sve ispred sebe, ali ćete i vidjeti strelice kuda morate ići. Čak će vas pratiti i mala lisica.

 

Google Photos dobivaju nove mogućnosti

Ne znamo koristite li Google Photos, ali ako ih koristite, evo par riječi i o tome. Google će vam ponuditi neke kul stvari koje možete raditi sa slikama. Na primjer, Google će prepoznati objekte na slici – npr. vas ako ste napravili selfie – te ćete moći sebe ili objekt koji ste slikali izdvojiti iz pozadine i dodati neku drugu.

Čak će vam ponuditi i “bojanjecrno bijelih fotografija. Obje ove mogućnosti koriste Googleov novi AI. A kako budete listali kroz galeriju svojih slika, Google će vam predložiti slike koje bi se mogle malo poboljšati pa ćete imati gumb “fix brightness” koji će vam urediti sliku da izgleda malo bolje.

 

Google News + AI

Google news aplikacija je prepuna vijesti pa se Google nada da će ju malo dovesti u red s korištenjem AI-ja. To znači da će Google analizirati sav sadržaj koji se tamo pojavljuje i sortirati ga u kategorije, sortirat će videe i slagati storylinese. Vidjet ćemo kako će to izgledali ali sigurno bolje nego što sada jest.

 

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here