PočetnaOstaloPress ReleaseMegapikseli: Što su i koliko ih trebamo da bi snimili savršenu...

Megapikseli: Što su i koliko ih trebamo da bi snimili savršenu fotografiju pametnim telefonom

Tražeći idealan uređaj sigurno ste prošli kroz beskrajne popise njihovih karakteristika – uključujući specifikacije kamera, koje korisnicima često zvuče kao da slušaju strani jezik koji ne govore. Jedna od najčešće istaknutih karakteristika je broj megapiksela kamera koje se nalaze na uređaju. No, što je to točno megapiksel? Pokušajmo dešifrirati jezik tehnologije…

Megapiksel u kratkim crtama

Da biste shvatili što je megapiksel, prvo morate shvatiti što je piksel. Piksel je, jednostavno rečeno, jedna točka u vizualnoj slici, a njegov je zadatak snimiti slikovne podatke iz kadra. Megapiksel (MP) je broj piksela na fotografiji, gdje prefiks mega označava milijun. Dakle, 12MP kamera za pametne telefone sadrži senzor s 12 milijuna piksela. Zašto bi veći broj megapiksela bio bolji? Zašto utrka u prostoru digitalne fotografije već godinama stavlja toliki naglasak na megapiksel? Jer se broj megapiksela odnosi na detalje. Jednostavno: što je veći broj megapiksela, više ćete detalja moći vidjeti na slici.

Pikselmanija

U stara vremena nas je oduševljavala mogućnost snimanja zrnate fotografije kućnog ljubimca i reprodukcija fotografije na malom ekranu, no kasnije smo redovito ostajali razočarani ispisanom fizičkom kopijom. Traženje većeg broja megapiksela za poboljšanje kvalitete naših snimaka bio je očit izbor. U početku je bilo točno da veći broj megapiksela znači i veću kvalitetu te je to bio glavni aspekt kamera na pametnim telefonima, a korisnici su neprekidno tražili najviši broj MP.

Huawei P30 Lite

Koliko ih stvarno trebamo?

Pa, ovisi o tome kako definiramo „potrebu“. U kontekstu fotografija, najvažnije je razmotriti kako i gdje ih namjeravate prikazivati. Ako ćete ispisati svoju fotografiju, obično je kamera od 8MP dovoljna za stvaranje fotografija pristojne kvalitete, dostojne ispisa na A4 formatu. Ako želite ispisati slike veličine oglasnog panoa, očito je da će vam trebati više megapiksela.

Pa, zašto tražiti više? Jer postoje i druge prednosti većeg broja megapiksela, poput pixel binning tehnologije koja rezultira spajanjem podataka s četiri piksela u jedan. Ovom tehnikom kamera od 48 megapiksela zapravo će proizvesti fotografije od 12MP puno veće kvalitete od onih na standardnim kamerama od 12 megapiksela.

Detalji i veličina su također važni

Naravno, postoji više faktora za snimanje savršene fotografije od detalja. Treba uzeti u obzir i veličinu pojedinih piksela, osobito ako snimate u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Neki pametni telefoni imaju kamere s nižim brojem megapiksela, ali većim individualnim pikselima, a kako je funkcija svakog piksela hvatanje svjetla s onoga na što usmjeravate kameru, veći senzor može apsorbirati više svjetla, što dovodi do jasnih fotografija, bez pozadinskog šuma (čak i pri slabom osvjetljenju). Softver ovdje može igrati važnu ulogu. Brojni pametni telefoni nude aplikacije za fotoaparate prilagođene specifičnostima kamere tog uređaja, što ih čini boljim ili lošijim od ostalih pametnih telefona, čak i s višim brojem megapiksela.

Zum

Postoje i druga područja u kojima visoki broj megapiksela može biti iznenađujuće koristan, a zumiranje je jedno od njih. U većini slučajeva današnje kamere na pametnim telefonima ne nude optički zoom iznad 5X povećanja. Ono što je moguće učiniti u ovakvim situacijama je dobiti digitalni ekvivalent zumiranja rezanjem veće slike od megapiksela do niže megapikselske protuvrijednosti. Što više megapiksela vam je na raspolaganju, to više možete iskoristiti mogućnost digitalnog povećavanja. Ako koristite telefon s manje snažnom kamerom, rezanje bi smanjilo rezoluciju i ostavilo nejasan snimak koji bi mogao biti prihvatljiv kao internetski avatar, ali beskoristan za bilo što drugo.

Vještine važnije od tehnologije

Vrijedi naglasiti da je savršeno izvedivo snimiti vrlo dobre fotografije s nižom kvalitetom kamere ili manjim senzorom. Uvijek se moraju uzeti u obzir pitanja kompozicijske vještine i vremena. Iako korisnici na svojim pametnim telefonima imaju dostupne brojne alate, to nas ne čini automatski boljim fotografima.

Sjajni detalji na udaljenostima

Pogledajmo modernu kameru kompanije Huawei i što ona može ponuditi u okviru mobilne fotografije. Huaweijevi pametni telefoni P Smart Z i P30 Lite donose mnoštvo senzora kamera i piksela. Trostruka kamera P30 Lite uređaja uključuje širokokutnu 48 MP (f/1.8), ultra širokokutnu (f/2.4) i senzor dubine prostora (f/2.4).

Nudi zaista impresivnu kvalitetu slike. Fotografije se snimaju pri 12MP, a ne u punoj 48MP rezoluciji jer P30 Lite koristi pixel binning tehnologiju kako bi izvukla sliku niže rezolucije s boljom preciznošću boje i manje šuma. Također, uređaj donosi i hyper sampling tehnologiju koja omogućuje zumiranje bez gubitka kvalitete zahvaljujući 48MP senzoru kamere.

S druge strane, P Smart Z ima 16MP f/2.0 selfie kameru koja nije na prednjoj strani telefona već se krije u motoriziranom pop-up mehanizmu i iskače iz vrha telefona samo po potrebi. Podržava AI, snima portrete i 1080p video. Na leđima su 16MP f/1.8 PDAF glavna kamera s podrškom za AI i 1080p video, a ispod nje i 2MP senzor dubine, koji za zadatak ima osigurati bokeh efekte pri snimanju portreta.

Ljeto uz Huawei

Huawei priprema svoje ponude sukladno potrebama svojih korisnika, bilo da se radi o sportskim entuzijastima ili ljubiteljima kulture i glazbe, opskrbljujući ih uređajima koji im pružaju lagodno i zabavno ljetovanje.

U sklopu promotivne ponude, koja traje od 19. kolovoza do 15. rujna, korisnici koji se odluče za P Smart Z odnosno za P30 Lite dobivaju i Huawei Mini Speakers bluetooth zvučnike na poklon. Nakon kupnje uređaja u navedenom periodu, korisnici trebaju popuniti registracijski obrazac najkasnije do 19. rujna, nakon čega im poklon stiže na željenu adresu. Za više informacija o ovoj kampanji, posjetite ovu web stranicu.

P.R.