PočetnaOstaloPress ReleaseJohn McAfee: Poznati tvorac antivirusnog softvera pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji

BARCELONA, 24. lipnja (Reuters) – Američki tehnološki poduzetnik, rođen u Britaniji, John McAfee izveo je samoubojstvo u srijedu u zatvoru u Barceloni nakon što je španjolski viši sud odobrio njegovo izručenje Sjedinjenim Državama zbog optužbi za utaju poreza, rekao je njegov odvjetnik za Reuters.

McAfeeov odvjetnik Javier Villalba rekao je da je pionir antivirusnog softvera umro vješanjem dok ga je devet mjeseci zatvora dovelo u očaj.

Tijekom sudskog saslušanja prošlog mjeseca, McAfee (75) rekao je da će s obzirom na godine provesti ostatak života u zatvoru ako bude osuđen u Sjedinjenim Državama. “Nadam se da će španjolski sud uvidjeti nepravdu ovoga”, rekao je, dodajući “Sjedinjene Države žele me koristiti kao primjer.”

McAfee je godinama živio u bijegu od američkih vlasti, dio vremena i na megajahti. U Tennesseeju je optužen zbog optužbi za utaju poreza, a optužen je u slučaju prevare s kriptovalutom u New Yorku. Poznati tehnološki osnivač zadržan je 3. listopada prošle godine u zračnoj luci u Barceloni dok se spremao ukrcati na let za Istanbul s britanskom putovnicom, rekao je tada španjolski policijski izvor.

McAfee je radio za NASA-u, Xerox i Lockheed Martin prije pokretanja prvog komercijalnog antivirusa na svijetu 1987. Svoju softversku tvrtku prodao je Intelu (INTC.O) 2011. i više nije sudjelovao u poslu. Ovaj antivirusni program i dalje nosi njegovo ime i vrlo je popularan s 500 milijuna korisnika širom svijeta.

Španjolski visoki sud izjavio je jučer da je pristao na izručenje McAfeeja Sjedinjenim Državama. Da bi nedugo nakon toga, regionalno ministarstvo pravosuđa potvrdilo, da je američki muškarac u dobi od 75 godina koji čeka na izručenje u srijedu pronađen mrtav u svojoj ćeliji. Nakon toga su zatvorske vlasti istražile uzrok smrti.

McAfee se još uvijek imao mogućnosti žaliti se na ovu presudu španjolskog suda, ali nije više mogao izdržati u zatvoru, rekao je njegov odvjetnik Villalba.

“Ovo je rezultat okrutnog sustava koji nije imao razloga držati ovog čovjeka u zatvoru tako dugo”, rekao je Villalba. Američki tužitelji vjerojatno će zatražiti od suca koji nadzire slučaj utaje poreza da odbaci optužbe zbog McAfeejeve smrti.

McAfee je 2019. rekao da osam godina iz ideoloških razloga nije plaćao porez na dohodak u SAD-u. Te je godine napustio Sjedinjene Države kako bi izbjegao suđenje, uglavnom živeći na megajahti sa suprugom, četiri velika psa, dva zaštitara i sedam osoblja.

Ponudio je pomoći Kubi da izbjegne američki trgovinski embargo koristeći kriptovalute i pokušao se kandidirati za američkog predsjednika Libertarijanske stranke.

McAfee, koji je 2018. izjavio da je otac najmanje 47 djece, nekoliko je godina živio u Belizeu. Pobjegao je nakon što ga je policija tražila radi ispitivanja o ubojstvu susjeda 2012. godine. U konačnici su rekli da nije osumnjičen.

Svoju suprugu Janice McAfee upoznao je kad ga je tražila kao prostitutku dok je bio u bijegu, rekao je.

Janice McAfee je izjavila u nedjelju na svom Twitteru, “Sad su američke vlasti odlučne da John umre u zatvoru kako bi dale primjer drugima, da se govor protiv korumpiranih vladinih agencija nemože tolerirati… Nema nade da će ikada imati pošteno suđenje u Americi “.

McAfee je bio popularan korisnik Twittera, gdje je imao milijun sljedbenika, i drugih društvenih mreža. Brojni investitori kriptovaluta širom svijeta u srijedu su objavili tweetove sućuti. U svom posljednjem javnom tweetu 18. lipnja, McAfee je napisao: “Sva vlast je korumpirana. Pazite koje ovlasti dopuštate da demokracija koristi!”

Izvor Reuters