Osnivač i predsjednik uprave Huaweija Ren Zhengfei potvrdio je kako je Huawei već počeo s radom na istraživanju 6G mreže. Huawei je započeo s komercijalizacijom 5G mreže, ima potpisano više od 50 ugovora za izgradnju 5G infrastrukture, što je više od konkurencije, no usporedno s tim kontinuirano razvija nove tehnologije. “S istraživanjem i ravzojem 6G mreže zapravo smo počeli kad i s 5G mrežom, a to je davno. No, postoji dug put do komercijalizacije 6G mreže, a pritom se nameće pitanje za kakve tehnologije će 6G biti neophodan”, izjavio je Zhengfei.

Huawei je objavio kako je započeo s proizvodnjom 5G baznih stanica bez američkih komponenti te da bi se proizvodnja takvih stanica trebala više no udvostručiti tijekom iduće godine. “Huawei će sljedećeg mjeseca započeti s masovnom proizvodnjom baznih stanica bez američkih dijelova i komponenti.  U početku ćemo na mjesečnoj bazi proizvoditi više od 5 tisuća takvih baznih stanica”, izjavio je Zhengfei dodavši kako će sljedeće godine proizvodnja dostići 1,5 milijuna stanica, što je veliki napredak uzme li se 600 tisuća jedinica iz tekuće godine.

Huawei u narednih pet godina namjerava uložiti dodatnih 1,5 milijardi dolara u razvoj zajednice developera. Naime, strategija Huaweija je izgraditi otvoren ekosustav koji bi omogućio programerima razvoj vlastitih rješenja. Takav program je Huawei prvi put najavio 2015. godine, a od tada je kompanija podržala više od milijun programera i više od 14 tisuća dobavljača softvera širom svijeta. “Želimo taj program dodatno proširiti i razviti novu generaciju inteligentnih aplikacija i rješenja”, kazao je Ken Hu, zamjenik predsjednika uprave Huaweija na konferenciji Huawei Connect u Šangaju. Huawei je zbog pritiska američke administracije prisiljen izgraditi vlastiti i neovisni ekosustav pri čemu će ključnu ulogu igrati upravo programeri koji će pokušati stvoriti Huaweijevu inačicu “Google Play Storea”. Vlastiti operativni sustav Huawei je već lansirao – Harmony OS.

Huawei će pojačati prisutnost na svjetskom tržištu računalnog hardvera, nedavno je najavio visoki menadžer kineske kompanije koja pokušava diverzificirati biznis. Strategija se temelji očekivanjima da će okretanje novim tehnologijama poput umjetne inteligencije i visoko automatiziranih vozila zahtijevati “nevjerojatnu računalnu snagu”, tumači zamjenik predsjednika uprave Ken Hu. “Pred nama je puno izazova. Moramo ojačati našu računalnu snagu, istražiti nove arhitekture računala i razviti procesore koji će podmiriti potrebe ljudi u svim scenarijima”, rekao je Hu na konferenciji o sofisticiranoj tehnologiji u Šangaju. Huaweijev čelnik ukazuje pri tome na neovisne procjene prema kojima bi do 2023. to tržište moglo vrijediti više od 2000 milijardi dolara. Napominje da bi Huawei u taj dio poslovanja mogao uložiti dodatnih 1,5 milijardi dolara, ne navodeći vremenski okvir ni podatke o trenutnim ulaganjima. “I dalje ćemo ulagati”, rekao je Hu.

P.R.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here