Danas svijet možemo podijeliti na nekoliko načina, ali moderan način podjele svijeta najčešće se temelji na razini zastupljenosti tehnologije u državi. U tom segmentu mnoge zemlje znatno zaostaju za razvijenim dijelom svijeta, ali velike kompanije pokušavaju te probleme riješiti na razne načine.

Jedna od kompanija koja najviše svojeg rada posvećuje zemljama koje zaostaju u tehnologiji za ostatkom svijeta je i Google. Ako pogledamo malo u povijest možemo vidjeti već nekoliko projekata koji su usmjereni na djelovanje u zemljama ‘drugog svijeta’. Novi pokušaj usmjeren je na zemlje koje imaju infrastrukturu, ali je nažalost standard u tim zemljama premali da bi drastično porastao broj korisnika. Mnogi su Googleova dosadašnja ulaganja u nerazvijene zemlje smatrali stvaranjem temelja za kasnije čvrsto tržište. Ovisi kako na sve to gledamo možemo zaključiti da iza svih tih projekata stoje nekakve skrivene namjere, ali trenutno su ono usmjerena na dizanje standarda što je zasigurno dobro.

Da ne duljimo s pričom, Google je odlučio na području Indije, Pakistana, Bangladeša, Filipina te još nekoliko zemalja ponuditi pametni telefon po pristupačnoj cijeni. Uređaj će koštati 105 dolara, a Google će uz njega pokloniti još nekoliko korisnički zanimljivih usluga. Tako će svaki mjesec korisnik moći skinuti besplatno (bez da troši svoj promet) 200 MB aplikacija, a na YouTube-u će muziku moći slušati offline nakon što jednom otvori pjesmu. Uređaj koji će dobiti za te novce ima zanimljive performanse i trebao bi zadovoljiti više nego osnovne potrebe u tim zemljama. Zaslon uređaja je veličine 4.5 inča, uređaj ima quadcore procesor koji radi uz 1 GB RAM-a, a moguće je praviti i kvalitetne slike jer prva kamera ima 2 MP, dok stražnja sadrži 5 MP.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here