Ako ste se ikada bavili programiranjem ili ste barem pokušali ući u te vode, sigurno ste upoznati s platformom GitHub. Radi se o jednoj od najvećih platformi za razmjenu i objavu programerskog koda na svijetu, koja je još od svih začetaka bila okrenuta otvorenom kodu. No, nedavno je Microsoft objavio kako će kupiti GitHub pa se mnogi programeri i ostali uključeni u proces razvoja softvera s pravom pitaju – što će se u budućnosti dogoditi s GitHubom?

GitHub okuplja iznimno veliku zajednicu programera i bilo bi šteta da se jedan takav skup stručnjaka razori u pokušaju monetizacije. Ovako mnogi programeri gledaju na pokušaj kupnje GitHuba od strane Microsofta. No, da li Microsoft zaista planira monetizirati zajednicu koja je još od svojih početaka bila otvorena svima programerima i otvorenom kodu? Teško je za sada reći koje su ideje Microsofta i što će im ova platforma.

No, Microsoft već duže vremena najavljuje kako će se okrenuti razvoju aplikacija otvorenog koda i kako im je to područje iznimno zanimljivo jer žele pomoći ljudima da na bolji način koriste tehnologiju kojom su okruženi. Ipak, za razliku od Google-a, Microsoft je rijetko kada svoje proizvode davao besplatno, a svoje platforme dobro je začahurio ne dopuštajući drugima da svoje vlastite ideje pretvaraju u zanimljive projekte.

Za kupnju GitHuba Microsoft je pripremio 7.5 milijardi dolara. Nedavno su dobili zeleno svjetlo od Europske Unije koje se složila s time da Microsoft kupi GitHub jer u tome ne vide ništa sporno. Dakle, čini se kako je cijela priča oko kupnje gotovo pa završena, samo se čeka potpisivanje dokumenata.

Sve to s velikim nestrpljenjem i brigom iščekuju programeri koji su iznimno aktivni na GitHubu jer nisu sigurni što će se u budućnosti događati s ovom platformom. Dio njih vjeruje kako će se Microsoft na kvalitetan način brinuti o postojećoj zajednici i kako će i dalje širiti ideju otvorenog koda, dok oni skeptičniji smatraju da je iza svega samo ideja monetizacije koja bi u konačnici mogla uništiti ovu platformu, odnosno zajednicu.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here