Tržišni udio Windowsa 10 u godinu dana bilježi rast od samo 5%, što je daleko od očekivanih rezultata. Najnovije brojke iz analitičke kuće NetMarketShare ukazuju na činjenicu da tržišni udio operativnog sustava Windows 10 ostaju i dalje poprilično mršavi, sa znatno sporijim rastom od očekivanog. Ovo se odnosi na udio korištenja

Još zanimljivija je činjenica da su Windows XP, iz nekog razloga, doživjeli pravu mini regeneraciju, postigavši porast od 1,28 postotnih bodova, to se odnosi na udio korištenja. Tako da Windows XP sada ima globalni udjel korištenja od 6,94%. Zanimljivo je napomenuti da u istom periodu i Windows 7 i Windows 8.1 bilježe lagani pad.

Tako je Windows 7 pao s 49,46 posto udjela na 49,04 posto, što je pad od 0,42 postotna boda. Dok je Windows 8.1 pao za 0,34 postotna boda i sada iznosi ukupno 6,40 posto globalnog udjela. Windows 8 pao je za 0,22 postotna boda i iznosi 1,37 posto. Kombinirano, Windows 8.x ima 7,77 posto udjela, što je za 0,56 postotnih bodova manje.

Zanimljivo je napomenuti da je za isti vremenski period web preglednik Edge, također nastavio pokazivati vrlo blage znakove uspona, zapravo toliko male da su skoro zanemarivi.

tržišni udio web preglednika
Izvor: NetMarketShare

Iako se čini da Windows 10 sa porastom od samo 5 posto bilježi očajne rezultate, za usporedbu, spomenimo da je Windows 7 porastao još i manje od samo 2 posto u istom vremenskom okviru. Naravno, to je udio korištenja, a ne tržišni udio, ali na neki način to je važnije jer pokazuje postotak korisnika koji zapravo koriste različite operativne sustave. Prošli mjesec, lipanj nije bio dobar mjesec za Windows 10, jer je uspio napraviti pomak od 26,78% na 26,80%, što je porast od samo 0,02 postotna boda.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here