Uber muku muči u raznim zemljama diljem svijeta, gdje je njihovo poslovanje neusklađeno sa zakonom. U tim zemljama česti su prosvjedi protiv Ubera, i ostali taksi vozači čine sve kako bi ‘uklonili’ Uber s ulica.

No, uz te vanjske probleme, posljednjih mjeseci u Uberu su se pojavili i mnogi problemi unutar same uprave kompanije. Naime, investitori su odlučili iskazati nepovjerenje dosadašnjem izvršnom direktoru Travisu Kalanicku. Razlozi su mnogi, no ono što je bilo najvažnije je pronaći novu osobu za poziciju izvršnog direktora.

Spominjale su se dvije opcije: predsjednik GE-a Jeffrey Immelt i Meg Whitman iz HP-a. No, ionako prodrmana uprava Ubera bila je jako podijeljena oko ove odluke, pa se na kraju nisu mogli odlučiti niti za jednog niti za drugog. Rješenje navedenog problema pronašli su u trećoj osobi, koja u svijetu biznisa možda nije toliko na glasu. Daleko od toga da nema iskustva, jer vodi Expediju, renomiranu kompaniju u području putovanja.

 

Dara Khosrowshahi
Dara Khosrowshahi

 

Dara Khosrowshahi podrijetlom je iz Irana, a još u ranom djetinjstvu doselio se u SAD. Godine 2005. zasjeo je na poziciju izvršnog direktora kompanije Expedia i postigao sjajne rezultate. U desetak godina podigao je prihoda s 2,1 milijarde dolara, na 8.7 milijardi.

Za one koji ne znaju, Expedia u svojem vlasništvu ima nekoliko značajnih online perjanica kao što su: Trivago, Hotels.com, Orbitz, Travelocity, HomeAway, itd. U Uberu vjeruju kako je Khosrowshahi prava osoba za mjesto direktora, jer kompaniji nužno treba novi svježi poslovni uzlet.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here