Gotovo da ne postoji odluka predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, koja nije izazvala mnogo komešanja u javnosti. Svaki njegov potez prati se povećalom, a on iz dana u dan uspijeva izazvati nove kontroverze donošenjem često čudnih odluka. Ovog puta, Trump je odlučio kako će povući blokadu kompanije ZTE, nakon što je prije samo nekoliko tjedana donio odluku o blokadi.

ZTE jedan je od vodećih tehnoloških divova u Kini i kao takav zapošljava oko 75.000 ljudi. Radi se o kompaniji koja je usmjerena na razvoj tehnologije za pametne telefone, no posljednjih se mjeseci i godina sve više okreće proizvodnji opreme za brze internet mreže, točnije za 5G infrastrukturu.

Iako je svima jasno kako će prilikom razvoja infrastrukture za brzi internet ova mega kompanija zaraditi velike svote novca, trenutno su u velikim problemima – a koje je izazvao upravo Donald Trump. Naime, prije nekoliko tjedana Trump je donio odluku o blokadi navedene kompanije zbog sumnji da surađuju s državama koje su na crnoj listi SAD-a (prije svega Iran).

Nedavno je Kina ušla u pregovore sa SAD-om oko dogovaranja kvalitetnije trgovinske suradnje. Nakon napornih i zanimljivih pregovora, Trump je odlučio ukinuti dio sankcija pa je tako sada ZTE ponovno deblokiran. No, blokada koja je trajala otprilike mjesec dana uzrokovala je velike probleme ovom IT divu. ZTE je upao u financijske probleme, koje će sada djelomično zakrpati i sam SAD, financijskom injekcijom.


Činjenica je da su SAD i Kina jako financijski povezani i njihovo gospodarstvo uvelike ovisi jedno o drugima. Dakle, svaki trgovinski rat između ove dvije velike zemlje može samo izazvati veliku krizu i vrlo je vjerojatno kako do njega neće doći. Ipak, Trump je blokadom pokazao kako veliki utjecaj ima na kinesko gospodarstvo i kako jedna njegova odluka možda biti itekako pogubna za poslovanje kineskih tvrtki. Ipak, na kraju je Trump još jednom pokazao svoju prevrtljivu stranu i poništio sam svoju odluku nakon samo nekoliko tjedana.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here