Iako smo nedavno pisali o tome kako je Broadcomovo preuzimanje Qualcomma pred samom finalizacijom dogovora, čini se da od cjelokupnog procesa na kraju neće biti ništa. I ne, nismo mi pogriješili u nedavnim pisanjima, jer je posao i preuzimanje već bilo dogovoreno i ostalo je riješiti samo još neke finalne detalje.

No, u cijelu se priču uplela američka vlada, na čelu s predsjednikom Trumpom. U končanici to uplitanje je rezultiralo blokadom kupnje, a kao razlog navedena je zaštita nacionalne sigurnosti SAD-a.

U posljednjih 25 godina samo je četiri puta američki vrh stao na put nekom preuzimanju tvrtke (zbog zaštite sigurnosti). No, Trump je u svojem kratkom mandatu već 6 puta uspio blokirati preuzimanje tvrtki. Zalagao se za vrijeme predsjedničke kampanje kako će štiti domaće tvrtke (posebno one iz IT sektora) i čini se kako se svim silama trudi ispuniti to obećanje. Tako je finalni dogovor između Broadcoma i Qualcomma propao.

Stručni stožer koji je trebao provjeriti okolnosti ovog preuzimanja zaključio je kako ova akvizicija može naštetiti sigurnosti SAD-a. Tu su informaciju prenijeli do Trumpa, koji je medijima objasnio kako je preuzimanje blokirano iz razloga da se zaštiti sigurnost države i građana.


Ipak, mnogi stručnjaci vjeruju kako je ovaj potez napravljen zato što dio kapitala za Broadcom dolazi od strane Kineske države. Posljednjih mjeseci i godina Kina i SAD ne ‘leže’ baš na istim interesima i stranama pa teško dogovaraju bilo kakve suradnje. Stoga, jedna i druga država nastoje zaštiti utjecaj na svoje gospodarstvo. Trump je nedavno blokirao isto tako jednu akviziciju za koju se sumnjalo kako u pozadini ima kineski kapital.

Dakle, kineske tvrtke neće biti dobrodošle u SAD, ako se ne dese neke značajnije promijene. Vrijedi spomenuti kako je Broadcomova investicija trebala težiti čak 117 milijardi dolara, a obećali su i kako će poslovanje preseliti u SAD. Ipak, ni svi ti napori u končanici nisu urodili plodom i investicija je propala.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here