Toshiba je uvijek bila na čelu pouzdanosti kada je riječ o prijenosnim računalima. Japanski div je započeo revoluciju s prijenosnikom T1100 koji se tehnički smatrao prvim prijenosnim računalom dostupnim javnosti.

Iz Toshibe su pokazali svoju namjeru napuštanja poslovanja s prijenosnim računalima još u 2018. kada su prodali 80.1% udjela u svom računalnom poslovanju tvrtki Foxconn koja je u vlasništvu Sharpa.

Jesu li ubijeni od strane konkurencije?

Dok se Toshiba kladila na prijenosna računala usmjerena na medije (glazba, videozapisi, itd…), tvrtke poput Della, ASUSA i Applea su osvojile tržište svojim ultrabookovima za različite razine proračuna. Tvrtka je dobila udarac u najznačajnijem poslovnom segmentu koji je Dell pogodio, a to je da su savladali umijeće razvoja prijenosnih računala vrhunske kvalitete koji dugo traju.

Prvo prijenosno računalo za javnost

Još 1985. Toshiba je lansirala prijenosno računalo T1100 i zauvijek promijenila tržište prijenosnih računala. Zaslon je podržavao rezoluciju od 640×200 piksela potpomognutu s 256 KB memorije i LCD-om koji može prikazivati 25 linija s najviše 80 znakova. Diskete od 640 KB i 720 KB bile su ključne komponente koje su pokretale prijenosno računalo. Stari uređaj je težio oko 4.1 kilograma i dijagonala je bila približno 12 inča dugačka. Cijena je bila skromnih 1999 USD (danas oko 4514 USD), što je u to vrijeme bilo izvan dosega mnogih obožavatelja.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here