Jedno smo sigurno naučili tijekom protekle i ove godine, a to je da je pandemija COVID-19 bila užasna za čovječanstvo, ali i blagodat za većinu velikih tehnoloških tvrtki. To je istinitije nego ikad i za Microsoft, koji je najavio rast prihoda od 19 posto za treće tromjesečje, od 41,7 milijardi USD, u odnosu na prošlu godinu. Još impresivnije je to, da je dobit tvrtke skočila za čak 44 posto i dosegla 15,5 milijardi dolara. Microsoft je čak malo i nadmašio očekivanja analitičara Wall Streeta, koji su predviđali da će tijekom tromjesečja doseći prihod od 41,05 milijardi dolara, prema Yahoo Financeu.

Razlog uspjeha Microsofta nije teško dokučiti. Radnici na računalima od kuće više se nego ikad oslanjaju na tvrtkin oblak i digitalne usluge, trend koji se neće usporiti sve dok se ne počnu vraćati u urede, i nejasno je hoće li se posjećenost ureda ikad vratiti na stanje prije COVID-19 pandemije. Microsoft kaže da su mu prihodi od poslovanja s Azurea veći za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su ukupni prihodi od Inteligentnog oblaka porasli za 22 posto, dosegnuvši 15,1 milijardi USD).

„Tijekom godine dana pandemije, krivulje koje pokazuju digitalno usvajanje i konzumiranje usluga se ne usporava, naprotiv, ubrzavaju se i to je tek početak ”, rekao je u nedavnoj izjavi izvršni direktor Microsofta Satya Nadella. “Gradimo oblak za iduće desetljeće, proširujemo svoje tržište i uvodimo razne inovacije na svim slojevima tehnološkog oblaka, kako bismo pomogli našim kupcima da se lakše prilagode.”

Tijekom tromjesečja nije bilo puno loših strana za tvrtku. Njegov segment osobnih računala, koji uključuje Windows, Xbox i Surface uređaje, dosegnuo je prihode od 13 milijardi dolara, što je rast od 19 posto. I dok Microsoft nije otkrio detaljne podatke o prodaji Xboxa, izjavio je samo da je prodaja konzola porasla za čak 232 posto u odnosu na prošlu godinu. To ne iznenađuje, budući da još uvijek mnogi pokušavaju dobiti Xbox serije X i S.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here