Nedavno smo pisali o tome kako je Samsung odlučio “zatvoriti vrata” LCD zaslonima te su u potpunosti okrenuti razvoju novih tehnologija zaslona. Naime, u Samsungu su prepoznali kako je LCD tehnologija koja polako gubi svoju dominaciju, a oni žele siguran zalog za budućnost. Stoga, Samsung se okreće proizvodnji LED i QD panela, dok LCD proizvodnju prepušta drugima. Iako su ove priče sve do nedavno bile samo najava, sada imamo i prve konkretne korake po tom pitanju. Naime, Samsung je prodao svoju tvornicu za proizvodnju LCD zaslona kineskoj kompaniji TCL Technology.

Samsungov plan je da već do kraja ove godine napuste proizvodnju LCD zaslona pa je ovaj potez prodaje tvornice sasvim logičan. Podružnica Samsunga, Samsung Display, objavila je ovih dana kako su potpisali ugovor o prodaji s tvrtkom TCL Huaxing (dio TCL Technology). Tvornica za proizvodnju LCD zaslona smještena je nedaleko Šangaja, točnije u kineskom mjestu Suzhou.

Radi se o kompletno opremljenoj tvornici LCD zaslona koja ima kapacitet proizvodnje 160.000 zaslona mjesečno. Uglavnom se u ovoj tvornici proizvode zasloni veličine 32, 55 i 65 inča, a vjerojatno se neće puno toga promijeniti ni u budućnosti. Prema nekim podacima koji su se pojavili u medijima, iskorištenost proizvode linije trenutno iznosi 75%, odnosno mjesečno se u tvornici proizvode oko 120.000 LCD zaslona.

Što se tiče same kupnje, obje strane vjerojatno mogu pronaći zadovoljstvo u obavljenoj transakciji. Prije svega, Samsung se u vrlo kratkom roku uspješno riješio dijela poslovanja koji je ionako trebao biti stopiran do kraja godine, a ovom prodajom djelomično su napunili svoju blagajnu. Prema dostupnim podacima, Samsung je za prodaju tvornice dobio 1,08 milijardi američkih dolara.

S druge strane imamo brzo rastući TCL Technology kojem je ovo već 5 tvornica za proizvodnju zaslona, čim se može naslutiti da TCL i dalje ozbiljno razmišlja o razvoju i proizvodnji novih LCD zaslona. TCL Technology je ovom kupovinom dobio potpuno namještenu tvornicu za proizvodnju pa neka daljnja ulaganja neće biti potrebna – što izgleda kao win-win situacija za obje uključene strane.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Pročitao sam već negdje članak o tome. I ima još jedan dio priče, da je zauzvrat samsung dobio i dobar dio dionica u TCL tvrtki i jedno mjesto u upravi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here