Nakon pet godina primirja, tehnološki giganti Samsung i Apple ponovno kreću u pravnu bitku zbog navodnog kršenja autorskih prava. Naime, Apple je još 2012. godine tužio svoju najveću konkurenciju, tvrdeći da Samsung krade patente za dizajn i funkcionalnost pametnih telefona.

Iako je Samsung danas uvjerljivo najjači na tržištu smartphonea, tada je pobjedu, kao i odštetu od nevjerojatne milijarde dolara, odnio Apple. Ipak, Korejci su ustrajali na pregovorima i prvotnu su cifru 2015. uspjeli spustiti na 548 milijuna dolara.

Ponovno na sudu nakon pola desetljeća


Međutim, krajem prošle godine nova je sudska odluka razbjesnila kalifornijsku tvrtku. Vrhovni sud poništio je presudu iz 2012., te se slučaj uskoro vraća na raspravu. Apple je dosad imao pravo na postotak suparničke zarade jer je Samsung koristio njihov dizajn. Sud je zaključio da kršenje patenata ne obuhvaća cijeli proizvod, već samo neke dijelove smartphonea, pa radi novog postupka možemo očekivati jačanje dugogodišnjeg rivalstva.

iphone ILI samsung-galaxy

Apple jednako tako treba Samsung zbog dijelova za nove uređaje

Službeno, Samsung i Apple sljedećeg će se mjeseca boriti za iznos od oko 400 milijuna dolara. Bilo kako bilo, poništenje sudske odluke nije sprječilo Apple da od „zakonskih neprijatelja“ iz Koreje naruče 70 milijuna OLED ekrana za nedavno predstavljeni iPhone 8. Čak i u trenucima visokih tenzija, tvrtke ovise jedna o drugoj

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here