Kada je SAD odlučio stopirati suradnju domaćih tvrtki s kompanijom Huawei, mnogobrojni korisnici diljem svijeta bili su u panici. Naime, to je potencijalno značilo kako će Huawei korisnici ostati bez pune podrške na svojim uređajima i kako će njihovi uređaji postati manje upotrebljivi. S druge strane imali smo dio analitičara koji su spremno branili poslovanje Huaweija i nagoviještali kako se neće ništa značajnije promijeniti. Ubrzo nakon zabrane, ista je olabavljena i SAD je dopustio Huaweiju nastavak funkcioniranja na njihovom teritoriju, ali uz određene restrikcije. Zanimljivo, ovih je dana po treći put došlo do produženja te “privremene” dozvole koja omogućuje rad Huaweija na Zapadu.

Iako su mnogi to i očekivali, Huawei je dobio produženje dozvole za rad u SAD-u, s time da i dalje vrijeme određene restrikcije. Primjerice, korisnicima je dozvoljeno korištenje i nadograđivanje postojećih Huawei uređaja, ali zbog zabrana ne mogu uživati u svim mogućnostima koje donose nove generacije Huawei uređaja. Stoga, svi postojeći korisnici mogu u potpunosti uživati u korištenju starih Huawei uređaja jer su ti uređaji u potpunosti sigurni za korištenje, s obzirom na to da se redovito dobivaju nove sigurnosne zakrpe.

Što se tiče same dozvole za rad Huaweija, ista vrijedi do 16. veljače 2020. godine. Bilo je mnogo špekulacija oko toga pa su neki tvrdili kako će dozvola biti dobivena na samo dva tjedna, dok je dio analitičara nagoviještao dobivanje dozvole na rok od 6 mjeseci. Na kraju je SAD pronašao neku zlatnu sredinu te do veljače Huawei može bezbrižno smišljati nove planove za budućnost. Valja naglasiti kako ekipa iz Huaweija ne sjedi skrštenih ruku, već naporno radi na razvoju aplikacija koje bi riješile ovisnost korisnika o američkom softveru i hardveru.

Važno je znati kako Huawei ima velika sredstva na raspolaganju, iznimno kvalitetne inženjere – te kako će zasigurno osmisliti kvalitetan način kako se u budućnosti pozicionirati na tržištu SAD-a. Uspiju li razviti svoja rješenja koja će korisnici prihvatiti, mogli bi lagodno raskinuti suradnju s Googleom – što bi uzrokovalo kontra efekt za američku tvrtku i gospodarstvo.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here