Danas Huaweiju ističe tromjesečna dozvola prema kojoj je kompaniji produžena mogućnost poslovanja s američkim tvrtkama, a mediji donose informacije prema kojima američka administracija razmišlja o novom, trećem po redu produženju te dozvole. Takva očekivanja pobudio je dodatno sam američki ministar trgovine, Wilbur Ross, kada je početkom mjeseca najavio kako će uskoro početi izdavati dozvole za američke tvrtke koje žele poslovati s Huaweijem.

Ministar trgovine Wilbur Ross priznao je u kolovozu da nekoliko ruralnih telekomunikacijskih usluga ovisi isključivo o Huaweijevoj opremi. Produljivanje privremene dozvole, omogućit će Huaweiu da kupi bilo koji hardver ili softver američkog podrijetla koji su mu potrebni kako bi nastavili opskrbljivati ​​ruralne internetske pružatelje usluga.

Prema informacijama Politica, danas bi Huawei trebao dobiti novo produženje koje će ovog puta trajati šest mjeseci, no dozvola će ipak biti uskraćena tvrtkama Qualcomm, Micron i Intel s objašnjenjem potencijalne ugroze nacionalne sigurnosti.

Podsjetimo kako su Američki proizvođači čipova već prije iznijeli tvrdnje da su poluvodiči koji se koriste u većini Huaweijevih telefona široko dostupni na svjetskom tržištu, a njihov izvoz ne predstavlja nacionalni sigurnosni rizik. Američka industrija poluvodiča tvrdila je da zabrana izvoza nanosi štetu američkim kompanijama dajući prednost stranim konkurentima u Južnoj Koreji i Tajvanu.

Jesu li ove sankcije opravdane i hoće li američka privreda imati koristi ili štete od njih, vrijeme će pokazati. Međutim da Huawei ne čeka da se stvari riješe same od sebe, govori i činjenica da je na nedavno završenom Huawei Developer Dayu u Singapuru istaknuto, kako se Huaweijev ekosustav sve više razvija i širi te postaje sve jači u odnosu na Google Play i Apple App Store. Zahvaljujući snažnom rastu prije svega u azijskoj regiji, Huaweijev servis je zauzeo treću poziciju globalno. Do danas se na AppGallery servisu nalazi više od 50.000 aplikacija.

A postoje i mnoge činjenice koje Huaweiju idu u prilog oko sankcija. Pa tako se Britanski mediji nedavno objavili, kako je britansko Vijeće za nacionalnu sigurnost zaprimilo izvješće koje pokazuje da se obećanje premijera Borisa Johnsona o implementaciji 5G mreže u čitavoj UK do 2025. godine ne može ostvariti u slučaju izbjegavanja korištenja Huaweijeve opreme. Izvješće je, kako se navodi, prezentirano i premijeru Johnsonu. U izvješću se upozorava da Velika Britanija zbog pritisaka američke administracije riskira zaostajanje za konkurentskim državama koje su poduzele sve korake kako bi unaprijedili digitalizaciju i postali superiorni u tehnološkom smislu.

Piše: A.M.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here