Pad cijena i povećane zalihe u Europi sugeriraju da bi se nestašici GPU-a mogao nazirati kraj. Novo izvješće pokazuje gotovo 50 postotni pad cijena AMD i Nvidia grafičkih kartica u Europi, kao i daleko veću raznolikost dostupnih GPU modela.

Izvješće dolazi iz Computer Basea, samo mjesec dana nakon što smo izvijestili o porastu cijena GPU-a do 317% od strane europskih trgovaca. RTX 3080, koji je bio najtraženiji model grafičke kartice i ujedno namanje dostupan tijekom nedostatka GPU-a, pao je s minimalne cijene od 2.299 eura 17. svibnja na minimalnu cijenu od 1.499 EUR 17. lipnja. Još je važnija činjenica da je tada bilo dostupno samo tri komada RTX 3080 a sada su na raspolaganju 24 komada.

CIJENE GPU-A 2021
Izvor: Computer Base

Slično tome, RTX 3060 pao je s 949 eura na 639 eura, a RTX 3070 s 1.499 eura na 999 eura. Ove su kartice također povećale zalihe tijekom proteklih mjesec dana, dok je RTX 3060 skočio s 5 na 24, a RTX 3070 s 4 na 26.

Ipak, cijene su još uvijek daleko od onoga što bi trebale biti, ali ohrabruje činjenica da ovaj izvještaj pokazuje da se tržište GPU-a polako ali sigurno oporavlja. Ovo izvješće dolazi samo dan nakon što je AMD-ov partner ASRock je izjavio da očekuju nagli pad potražnje GPU-a od rudara kriptovaluta tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Gotovo godinu dana nakon što je Nvidia prvi put lansirala RTX 3080, stvari se možda vraćaju u normalu.

Postoji nekoliko objašnjenja za ovakav pad potražnje video kartica. Nedavno izvješće pokazalo je da je 25% svih GPU-ova isporučenih u prvom dijelu 2021. godine otišlo rudarima, ali pad vrijednosti popularnih kovanica poput Bitcoina i Ethereuma mogao bi smanjiti broj video kartica koje rudari sada trebaju. Kina je također uvela strože propise o kriptovalutama. Kina čini oko 65% cjelokupnog rudarstva Bitcoina na svijetu, pa bi novi propisi mogli presjeći jedan od glavnih izvora GPU potražnje.

Nvidia je također na svoje grafičke kartice serije RTX 30 uvela ograničenja snage ponudivši “Lite Hash Rate” (LHR) za svoje GPU-e, koji dolaze s ograničenim hash rate-om za Etherium, a tvrtka je nedavno preusmjerila proizvodnju na video kartice koje se najviše traže, povećavajući njihovu ponudu. Naizgled razdvojeni napori u borbi protiv nedostatka GPU-a počinju se usklađivati uz dobivanje određenih rezultata. Iako će proći još mnogo mjeseci prije nego što se cijene vrate na normalu, barem se čini da je sve krenulo na bolje.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here