Na nedavno održanoj skupštini društva, tvrtka Koios savjetovanje – jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u području poslovne analitike, business intelligencea i razvoja softvera za financijsku industriju – objavila je podatke o svojem poslovanju u 2012. godini. Ova tvrtka nastala je 2008. po, za Hrvatsku, još uvijek vrlo inovativnom modelu partnerstva bivših studenata zagrebačkog FER-a i nekolicine profesora te danas radi na razvoju vlastitih softverskih rješenja primarno u bankarskom sektoru, s Privrednom bankom Zagreb i UniCredit grupom kao jednima od glavnih korisnika.

Ukupni prihod tvrtke Koios savjetovanje u 2012. godini bio je 4,939,823 kune, što je znatno više nego godinu dana ranije (2011.: 2,537,173 kune). Ukupni su rashodi iznosili 3,510,445 kuna.

Dobit Koiosa porasla je tako u konačnici više od 5,5 puta, s 203,670 kuna u 2011. godini na 1,134,145 kuna, koliko u 2012. godini iznosi dobit nakon oporezivanja. Pritom se kao zanimljiv podatak može istaknuti i ulaganje u zaposlenike, tj. trošak plaća osoblja, koji je u 2011. godini bio 1,741,988 kuna, a u 2012. 2,466,006 kuna. Tvrtka je u doprinosima i porezima uplatila nešto više od 1,1 milijun kuna.

U Koiosu danas radi 16 djelatnika, od kojih su svi inženjeri, računalni stručnjaci i programeri, uz vodstvo koje vrlo dobro razumije problematiku financijskog i bankarskog sektora. Komentirajući ove poslovne rezultate i značajan porast prihoda i dobiti u 2012. u odnosu na godinu ranije, Stjepan Pavlek, direktor Koiosa, ovakav rast objasnio je riječima:

“U prošloj godini smo prvi puta iskoračili na tržište regije. To smo realizirali kroz partnerstvo s američkom softverskom tvrkom SAS, liderom na tržištu poslovne analitike. Kao SAS-ov podugovarač bili smo angažirani na zahtjevnom projektu u regiji, što je bio i najveći dio povećanja pokazatelja za prošlu godinu. Međutim, čak i bez tog projekta, Koios nastavlja snažan dvoznamenkasti rast prihoda i dobiti, u skladu s ranijim godinama i našim predviđanjima.”

Financijska stabilnost Koiosa potvrđena je prošli tjedan i primitkom certifikata “AAA” bonitetne izvrsnosti koje dodjeljuje Bisnode Hrvatska, dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu.

Certificiranje tvrtki (bonitetna izvrsnost) je dugogodišnja međunarodna praksa koja nositeljima certifikata osigurava ugled i prednost u odabiru u odnosu na ostala poduzeća iz segmenta njihovog poslovanja. Ujedno njihovim klijentima ili pak partnerima potvrđuje sigurnost poslovanja kako iz perspektive financijske sposobnosti tako i iz perspektive odgovornog poslovanja. Certifikat bonitetne izvrsnosti jedan je od najvažnijih europskih standarda kojima se definira kvaliteta poslovanja te je međunarodno priznata oznaka poslovne izvrsnosti poslovnog subjekta. Sam se certifikat temelji na analizi financijskih izvještaja za prošlu godinu te prognoze uspješnosti u poslovanju za slijedećih 12 mjeseci.

“Certifikat koji potvrđuje bonitetnu izvrsnost dokaz je stabilnosti i rasta poslovanja Koiosa te je, s obzirom na financijski sektor u kojem primarno djeluje, dodatna potvrda pouzdanosti korisnicima koji se odluče za Koiosova rješenja”, izjavio je Stjepan Pavlek preuzimajući ovaj certifikat tvrtke Bisnode na svečanoj dodjeli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here