Finska je prije 10 godina bila predvodnica u tehnološkom napretku. Svi se još uvijek siječemo Nokijinih mobitela koji su zapravo bili dominantni na tržištu i konkurencija gotovo da nije postojala. No, tada se pojavio Apple i predstavio svijetu prvi pametni telefon i to je bio prijelomni trenutak u kojem je sve krenulo nizbrdo za Nokiju. Prvi pokušaji Nokije na području pametnih telefona završili su relativno uspješno, ali nakon nekog vremena konkurencija je grabila velikim koracima naprijed dok je Nokia negdje u cijeloj priči izgubila ‘konce igre’.

Jasno nam je svima kako je Nokia bila veliki pokretač i lider Finskog gospodarstva i nakon kraha ove velike kompanije Finska trpi gospodarske posljedice. Malo tko od vas zna da je Finska bila dominantna na još jednom tržištu, a to je proizvodnja papira. Trenutno je i ta industrija u krizi, a Finci su oba dva slučaja odlučili okriviti Apple.

Finski premijer Alexander Stubb nedavno je u javnosti izjavio kako je Finsko gospodarstvo u velikoj krizi, a za sve je okrivio američkog tehnološkog diva Apple. Iako je svjestan da Apple ne može biti krivac za općenito stanje gospodarstva u zemlji, ipak je odlučio napomenuti kako ova poznata kompanija snosi veliki dio krivice. Naime, zahvaljujući iPhoneu u Finskoj je na jako niske grane pala kompanija Nokia koja je veliki dio godina bila lider na tržištu. S druge strane okrivio je iPad kao ključnog krivca za propast industrije papira u Finskoj. Dakle, prema njegovim zaključcima Apple je sa svoj dva uređaja uspio srušiti dvije glavne industrije u Finskoj, što ja jako utjecalo na cjelokupno gospodarstvo ove nekada vrlo razvijene zemlje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here