Posljednjih mjeseci sve češće pišemo o razvoju optičkih mreža u većim gradovima Hrvatske. Velike telekom kompanije razvijaju svoje optičke sustave diljem gradova kako bi korisnicima osigurali iznimno brzi optički internet. No, kompanije svoj interes uglavnom vide u velikim gradovima gdje s relativno malim brojem kilometara nove mreže mogu pokriti velik broj korisnika.

Nažalost, korisnici koji žive u rubnim dijelovima gradova ili u selima tako uglavnom ostaju bez optičke infrastrukture. Hrvatska je itekako svjesna tog problema, no čini se kako u 2021. godini starta projekt koji će na optički internet povezati i korisnike iz sela i prigradskih mjesta.

Hrvatskoj je nedavno odobren veliki europski projekt putem kojeg će iz Europe pristići velika sredstva za izgradnju optičke mreže diljem Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 101.4 milijuna eura, a veći dio novca (točnije 85%) pristići će iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostalih 15 posto financijskih sredstava pokriti će RH, a sve kako bi mnogi hrvatski internet korisnici dobili priliku surfati na iznimno brzim optičkim mrežama.

Što se tiče samog nacionalnog projekta širokopojasne optičke infrastrukture, plan je napraviti više od 5.000 kilometara nove optičke mreže – čime bi se pokrio veliki dio Hrvatske. Dakako, ovim se projektom neće pokriti baš sva naselja i općine u Republici Hrvatskoj, ali će veliki dio novih korisnika biti priključen na optičku mrežu.

Nedavno je stigla informacija kako su sredstva za gore navedeni projekt odobrena od strane Europe, a sada se samo čeka finalno potpisivanje ugovora za dodjelu sredstava. Prema informacijama koje su se pojavile, početak izgradnje optičke infrastrukture u mnogim krajevima Hrvatske trebao bi započeti već početkom 2021. godine.

Radovi će se sasvim sigurno paralelno odvijati u raznim dijelovima Hrvatske, a tko će sve i kada dobiti pristup novoj optičkoj mreži za sada još nije poznato. Ipak, činjenica da optička mreža napokon stiže i van velikih gradova definitivno je fantastična jer optički internet mnogima će donijet prije potrebnu stabilnost i brzinu internetske veze.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here