Prije nešto više od godinu dana donosili smo vijesti kako tržište grafičkih kartica ima velike probleme zbog toga što ne može isporučiti dovoljnu količinu kartica s obzirom na iznimno visoku potražnju. Ta ogromna potražnja bila je uzrokovana rastom popularnost kriptovaluta jer u medijima se snažno promoviralo kako je rudarenje kriptovaluta sjajan način za dodatnu pasivnu zaradu. Za rudarenje kriptovaluta potrebna vam je grafička kartica, odnosno više kartica koje spojite u seriju i tada takva mašinerija za vas rudari kriptovalute. No, nastao je problem gdje se tržište kriptovaluta u jednom trenutku jako srozalo pa je shodno tome ponestao interes ljudi za ulaganjem u grafičke kartice i rudarenje.

U vrijeme kada je vladala velika potražnja za grafičkim karticama većina proizvođača odlučila je i prije roka pustiti u javnost svoje nove grafičke kartice kako bi što bolje zadovoljili potrebe na tržištu. Napravili su velike količine grafičkih kartica, da bi se u jednom trenutku cjelokupno tržište jako poljuljalo. To je značilo smanjenje potražnje, što se itekako odrazilo na samo tržište grafičkim karticama. Sve to bilježili su stručnjaci i analitičari koji su početkom godine agregirali prikupljene podatke.

Treći kvartal prošle godine bio još uvijek relativno stabilan, no veliki pad dogodio se u posljednjem kvartalu godine. Prema analizama koje su provedene, u četvrtom kvartalu je u odnosu na treći kvartal došlo do smanjenja isporuke od 2.65 posto, a najviše su izgubili upravo najveći proizvođači kartica – AMD, Nvidia i Intel.

Nvidia je osjetila pad isporuke kartica od čak 7.6 posto, vrlo blizu tog lošeg rezultata bio je i AMD čiji je pad iznosio 6.8 posto, a najbolje u toj cijeloj priči je prošao Intel koji je izgubio tek 0.7 posto tržišta. Na godišnjoj razini svi proizvođači doživjeli su pad od 3.3 posto i to uz činjenicu da je isporuka grafičkih kartica za prijenosna računala porasla za čak 8 posto. Dakle, veliki pad desio se na tržištu grafičkih kartica za desktop računala i on je iznosio čak 20 posto.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here