IT sektor u posljednjih 10-20 godina doživljava pravi procvat i sve je više područja zaposlenja omogućeno upravo u informatičkom sektoru. Trenutno su vrlo traženi programeri mobilnih aplikacija, ali i programeri za bilo koje platforme. Procjena je da će u narednim godina tržište mobilnih telefona i informatike samo rasti, tako da bi oni sa znanjem iz tog područja mogli dobro profitirati.

Pronalaženje posla danas je za mnoge veliki problem, koji se sve teže može riješiti. Bez obzira da li ste iskusni stručnjak ili ste tek novak vaša pozicija na poslu je manje sigurna nego ikada prije. Svakog dana možete dobiti otkaz, a razlozi mogu biti različiti (bolji i kvalitetniji radnik, tehnološki višak, zatvaranje firme, itd.). No, veći problem od dobivanja otkaza leži u ostatku populacije koji ne radi a radno je sposoban. Mnogi uživaju u besposlenosti i nije ima cilj zapošljavati se jer ima je tako super. Drugi se bore i šalju molbe, ali nažalost predugo traje da se njihov trud vrati dobivanjem neke od pozicija u nekoj tvrtki. Nažalost, većina Hrvata nije zainteresirana za poslove ‘ispod svog ranga’ pa tako imamo prilike često vidjeti oglase za smetlara, dimnjačara, šivača, zidara kako stoje i po nekoliko mjeseci bez da se pozicija popuni.

Ipak, postoji i svijetla točka u ovom lošem tržištu. Ta svijetla točka je IT sektor. U IT sektoru posla ima puno i ‘pravi’ stručnjaci bez problema će naći svoje mjesto na tržištu. Statistike pokazuju kako su na burzi najtraženija zanimanja iz područja informatike. U infografici koja se nalazi ispod ovog teksta prikazano je top 10 zanimanja iz IT područja koja bi trebala rasti do 2020. godine. Dakle, kao što iz infografike možemo saznati najbrže će i dalje rasti područje mobilne tehnologije, pa će tako biti povećana potreba za programerima mobilnih aplikacija. Nakon toga tu su programski inženjeri, testeri softvera, podatkovni analitičari, upravitelji podacima, web programeri, itd.

infografika posao


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here