Mark Zuckerberg i Elon Musk ovih dana međusobno raspravljaju o učincima i smjeru razvijanja umjetne inteligencije. Sve je započelo na konferenciji u Sjedinjenim Državama, na kojoj je Musk podržao ograničavanje razvoja umjetne inteligencije.

Naime, vlasnik tvrtki Tesla i Space X otvoreno je naglasio da se razvoj umjetne inteligencije već sada treba početi ograničavati zakonima. Baš poput scena iz sci-fi filmova Matrix, Musk se boji scenarija u kojem AI počinje dominirati ljudima, smatrajući da bi se bez regulacije takvo što moglo dogoditi u skoroj budućnosti.

Ubrzo je uslijedio odgovor Zuckerberga


Nedugo zatim, na Facebook Live javio se Mark Zuckerberg s potpuno drugom teorijom. Osnivač najpopularnije društvene mreže s optimizmom gleda na progresivnost umjetne inteligencije, istovremeno negirajući Muskove teorije. Takve izjave su neodgovorne, rekao je Zuckerberg, dodavši da ne razumije pobornike teorija o smaku svijeta i ratu protiv strojeva.

Tu bi priči bio kraj da se Musk nije oglasio putem Twittera i pretvorio raspravu u pravu sapunicu. „Razgovarao sam s Markom o ovome. Njegovo razumijevanje materije je ograničeno,“ kazao je 46-godišnjak.

Tko po vama ima pravo u ovoj raspravi?

Teško je reći hoće li se svađa nastaviti, no svakako znamo da smo gladni za još „prepucavanja“.

Piše: D.S.

1 komentar

  1. musk, po meni ima pravo, jer, po mome mišljenju, koliko god jaka bude umjetna inteligencija, treba imati na umu tko ju je napravio i tko će ju koristiti (sindrom dinamita, ili nuklearne energije).
    stvoriti pravila, ali bez rupa, bit će vrlo teško. bojim se da će ići brzinom evolucije čovjeka, a to je presporo za praćenje evolucije UI-e.
    uvijek se upletu neki moćnici (čitaj: banke, političari, ekonomisti, pravnici..) koji su, po definiciji, potencijalni sociopati, i sve svode na spas svoga čopora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here