“Microsoft kupuje GitHub”, vijest je koja je odjeknula u ICT svijetu. Nakon što se par dana nagađalo o tome, Microsoft je potvrdio glasine i rekao da će transakciju obaviti do kraja ove godine, no očito je ugovor o kupnji potpisan. Satya Nadella je tako napravio drugu najveću Microsoftovu akviziciju tešku 7.5 milijardi dolara. Prva je još uvijek kupovina LinkedIna što je Microsoft koštalo 26.2 milijarde dolara.

Zanimljivo, prije 3 godine, GitHub je vrijedio dvije milijarde dolara, no vrijednost mu je rapidno rasta, tako da je Microsoft vjerojatno ponudio realnu cifru za ovaj servis.

Ako kojim slučajem ne znate što je GitHub, radi se o web servisu koji vam dozvoljava da kod njih “hostate” (spremate) programski kod koji pišete. To mogu biti zasebne datoteke, programski kod, cijeli projekti i slično. GitHub koriste pojedinci, ali i kompanije, uključujući Google, Apple, Amazon i brojne druge.

Trenutačno na GitHubu postoji preko 85 milijuna repozitorija s programskim kodom, te preko 28 milijuna registriranih korisnika.
Novi čelni čovjek GitHuba će biti Nat Friedman – osnivač Xamarina i Microsoftova “osoba od povjerenja”, dok će trenutačni CEO i su-osnivač GitHuba – Chris Wanstrath – postati jedan od Microsoftovih tehničkih osoba na nekoj drugoj poziciji unutar Microsofta.


 

Zašto je Microsoft kupio GitHub?

Na ovo pitanje i nije toliko teško odgovoriti. Microsoft je svoje open-source projekte hostao na GitHubu, te je “ubio” svoju stranicu Codeplex, koja je bila konkurent GitHubu. Sada je Microsoft najveći “contributor” na GitHubu sa svojih 1000+ programera koji rade izmjene po repozitorijima na GitHubu.

Tako je Microsoft s ovim potezom zaokružio jednu priču, te će na ovaj način pokušati “zaraditi” povjerenje mnogih programera, koje trenutačno nema. Nažalost, dobar broj programera i dalje ne vjeruje Microsoftu te svoj kod prebacuju na druge servise, od kojih je najpopularniji GitLab. Trenutačno se broj novih korisnika na GitLabu udeseterostručio, što nije dobar znak za GitHub.

S druge strane, ima i onih koji vjeruju da će Microsoft samo unaprijediti GitHub, jer su se već dokazali na brojnim drugim poljima.
Tko je u pravu, moći ćemo diskutirati za jedno godinu dana kada Microsoft u potpunosti preuzme GitHub i povuče svoje prve poteze.

Toga je svjestan i Satya Nadella koji neće moći na brzinu riješiti ovaj problem pa je pozvao programere da im ne sude unaprijed, nego po njihovim akcijama. Misleći pri tome na Microsoftovo koketiranje s open source svijetom, s otvaranjem svojih proizvoda svijetu, s izradom Linux distribucije i slično.

Iako bi mogli naći negativne stvari, treba se fokusirati na ono pozitivno. Kao što smo rekli, Microsoft je “otvorio” svoj PowerShell, VS Code, MS Edge JavaScript Engine, C# jezik i kompajler, rade s Linux zajednicom, rade svoje alate za Linux korisnike …

Napomenimo za kraj da su se takve bojazni pojavile i kada je Microsoft kupio LinkedIn, pa je praktički sve ostalo “po starom”. LinkedIn je i dalje zasebna mreža o kojoj se brinu ljudi iz Microsofta, no generalno korisnici ne osjete razliku. Osim što su se pojavile moguće integracije LinkedIna s Microsoft Officeom.

Sjetite se da je Microsoft kupio i Minecraft pa je igra ostala ista kakva je i bila, te je dobila hrpu novih korisnika. Vjerojatno će i GitHub ostati kakav je, ali će se moći lakše integrirati s Microsoftovim alatima, što je dobra stvar za MS programere. Nama ostalima koji koristimo taj servis to ne igra veliku ulogu, niti na to možemo gledati kao nešto negativno.

Sve u svemu, zadovoljni smo ovim potezom Microsofta i nadamo se da će GitHub u budućnosti biti bolji nego što je to danas.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here