Bitcoin nije jedina kriptovaluta koja doživljava zdravi porast cijene ovih dana: Ethereum je odjednom postigao cijenu od 400 dolara.

Poslije više mjeseci variranja oko 320 dolara, druga po veličini kriptovaluta po udjelu na tržištu uspjela je nadmašiti vrijednost od 400 dolara i postigla rekordno visoku cijenu od 414 dolara.

To odgovara otprilike 13% skoku cijene tijekom posljednja 24 sata što možete vidjeti na slijedećem grafu:

 


kriptovalute ethereum vrijednost

 

Kao dodatak uz njihovu najveću cijenu do sada, Ethereum ponosno stoji u samom vrhu tržišta sa gotovo 40 milijardi dolara, na drugom mjestu odmah do Bitcona koji drži 137 milijardi dolara na svjetskom tržišta.

Ethereum trenutno procesira oko dva puta više transakcija od Bitcoina svakog dana i to radi po značajno nižoj cijeni, točnije 5 do 6 puta nižoj cijeni.

Ono što je naročito interesantno u vezi Ethereum cijene jest što se sve to događa dva tjedna nakon kritične ranjivosti kada je jedan običan korisnik slučajno iskoristio ranjivost popularnog Ether novčanika (wallet) Parity i time  ostavio stotine korisnika bez pristupa do Ether. Prema izvještajima ukupna suma zamrznutog kapitala iznosi između 150 – 300 milijuna vrijednosti Ethera.

Potražnja za Ethereom je ravnomjerno raspoređena na dva glavna tržišta, Južna Koreja i SAD. Bithumb u Južnoj Koreji, gdje se dešava najveća razmjena kriptovaluta u svijetu, u posljednjih 24 sata je činila gotovo 15 posto svih Ethereovih transakcija.

Alternativne kripto-valute (altcoins) na tržištu imaju tendenciju slijediti trend kretanja Ethereuma. Kako je cijena Ethereuma porasla sa 380 do 415 dolara, ovaj porast slijedile su druge kriptovalute. Velika većina kriptovaluta na tržištu zabilježila je značajne poraste, osobito Bitcoin Cash, Litecoin i Monero.

Koliko se zaista trgovalo Ethereum valutom govori činjenica da je trgovanje Etherumom bilo veće nego sve ostale kriptovalute zajedno.

ethereum kriptovaluta

Frank Schuil, izvršni direktor tvrtke Safello, jedne od najvećih europskih brokerskih tvrtki, nedavno je otkrio da Ethereum mreža obrađuje više transakcija dnevno od ostalog cjelokupnog tržišta kriptovaluti, uključujući i najpoznatiji bitcoin.

U prosjeku Ethereum mreža napravi više od 544.000 transakcija dnevno, što je otprilike 52 posto transakcija od svih kriptovaluta na tržištu. Bitcoin prosječno obrađuje 270.000 transakcija dnevno, što je upola manje od broja svakodnevnih transakcija Ethereum mreže.

Ethereumova mreža počela je nadmašivati Bitcoinovu mrežu od listopada ove godine. Donald McIntyre, osnivač Etherplana i visoko cijenjen Ethereum analitičar, istaknuo je da je potražnja za Ethereum mrežom povećana, prvenstveno zbog povećanja transakcijskih naknada Bitcoinove mreže.

 

Piše: K.J.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here