Prema najnovijem izvješću analitičke tvrtke Canalys, kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi je skočio na drugo mjesto najvećih proizvođača pametnih telefona tijekom drugog tromjesečja, pretekavši Apple. Xiaomi je imao 17% udjela u globalnim isporukama pametnih telefona, ispred Appleovih 14% i iza Samsungovih 19%.

Xiaomi se brzo proširio na međunarodnim tržištima i sada pokušava ući u premium segment pametnih telefona s modelom Mi 11 Ultra.

“Xiaomi vrlo brzo razvija svoje inozemno poslovanje”, rekao je u priopćenju voditelj istraživanja Canalysa Ben Stanton, napominjući da su isporuke povećane za 300% na godišnjoj razini u Latinskoj Americi i za 50% u zapadnoj Europi. Kineski proizvođač pametnih telefona zabilježio je međugodišnji rast isporuke pametnih telefona od 83% naspram 15% za Samsung i 1% za Apple.

Stanton je, međutim, napomenuo da su Xiaomi telefoni i dalje fokusirani prema masovnom tržištu s prosječnom prodajnom cijenom svojih uređaja 75% jeftinijom od Appleove.

No, tvrtka sa sjedištem u Pekingu sada želi pokrenuti svoju inicijativu i na tržište visoke klase telefona. Tako je ranije ove godine lansirao je Mi 11 Ultra, premium pametni telefon koji ima početnu cijenu od 928 dolara. Također je lansirao Mi Mix Fold po cijeni od 1.500 američkih dolara, svoj prvi sklopivi telefon.

Taj cjenovni rang je direktna konkurencija Xiaomia naspram Applea i Samsunga u premium segmentu. No, domaći rivali poput Oppo-a i Vivo-a također se pokušavaju probiti na segment premium telefona.

“Bit će to teška bitka, s Oppoom i Vivom koji imaju isti cilj, a oboje su spremni potrošiti velika sredstva na marketinške svrhe da bi izgradili svoje marke na način koji Xiaomi nije”, rekao je Stanton.

“Svi se dobavljači snažno bore kako bi osigurali opskrbu komponentama uslijed globalne nestašice, ali Xiaomi već ima vlastiti plan: a to je da istisne Samsung i da postane najveći svjetski dobavljač telefona.”

Iako pametni telefoni i dalje čine većinu prihoda za Xiaomi, tvrtka također nastoji ući u nova poslovna područja. U ožujku je tehnološka tvrtka objavila planove za pokretanje poslovanja s električnim vozilima i ulaganje 10 milijardi dolara tijekom sljedećih 10 godina.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here