Koliko su informacije danas bitan resurs u poslovnom svijetu nije potrebno naglašavati. Svima je jasno kako su informacije danas pokretač svega, a tržište mogu promijeniti u potpunosti. Najnoviji primjer važnosti i utjecaja informacija dolazi nam sa svjetskih burza koje su bile potresene dramatičnom objavom, koja je direktno utjecala na stanje dionica jedne od najvećih svjetskih kompanija.

Dow Jones Industrial Average je jedan od najpouzdanijih indeksa američke elektroničke burze trenutno u svijetu. Kako i ne bi bio kada je njihov indeks stanja prvi puta objavljen još davne 1884. godine. Danas tom indeksu vjeruju gotovo sve američke burze, ali i veliki broj svjetskih burza. Iako slove kao jedan od najpouzdanijih izvora informacija, ovih im se dana potkrala jedna greška koje je mogla značajno poljuljati tržište.

Naime, dotični izvor je objavio kako Google kupuje Apple za devet milijardi dolara. Na tu vijest su instantno reagirali burzovni meštri pa je cijena dionice Applea pala instantno za dva dolara. Na svu sreću ova dezinformacija je trajala jako kratko te je već za dvije minute sve bilo u najboljem redu.

Do greške je došlo na live blogu kojeg objavljuje Dow Jones Industrial Average. Naime, radom na sustavu u javnost je slučajno putena informacija koje je služila samo za testiranje. Iz te kompanije odmah su se javili s pismom isprike te objasnili kako je testna vijest nekako procurila u javnost, te su sada svi problemi otklonjeni. Bilo kako bilo, ova nespretnost mogla je dobrano poljuljati tržište. Mada, teško je vjerovati da će se takva akvizicija dogoditi u skorašnje vrijeme.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here