Prema najnovijem izvješću kojeg je objavila istraživačka tvrtka Jon Peddie Research, tržište grafičkih kartica je doživjelo procvat u drugom kvartalu 2021. godine. U drugom kvartalu je prodano 123 milijuna grafičkih kartica (DGPU i iGPU), što čini porast od 37% u odnosu na prošlu godinu i porast od 3,4% u odnosu na prošli kvartal.

Najveći porast isporuka zabilježila je Nvidia sa 3,8%, zatim Intel sa 3,6%, te AMD sa 2,3%.
U drugom tromjesečju 2021., Nvidia je bila glavna kada je u pitanju tržište diskretnih kartica, imajući 83% udjela, dok AMD-ov udio iznosio 17%.

Time je AMD u roku od godinu dana (od drugog kvartala 2020. do drugog kvartala 2021.) izgubio oko 3% tržišnog udjela, dok je Nvidia u istom tom vremenskom intervalu dobila 3%.

Međutim, ako sagledamo širu sliku tržišta grafičkih kartica, a time i integriranih grafičkih kartica, AMD je tu nešto bolji od Nvidije. Postotni udio iznosi 16,48% za AMD i 15,23% za Nvidiju, no Intel je i dalje na tronu sa 68,29%. Razlog Intelove dominacije na polju kompletnog tržišta grafičkih kartica je upravo taj da većina Intelovih procesora sadrži integrirani GPU, no Intel će od sljedeće godine poraditi i na segmentu diskretnih kartica dolaskom Alchemist grafičkih kartica, konkretno Intel Xe-HPG DG2 GPU-a.

Jon Peddie Research također procjenjuje da će GPU segment rasti po složenoj godišnjoj stopi rasta od 3,5% do maksimalno 2025. godine, te će na kraju doseći 3,318 milijuna isporučenih grafičkih kartica.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here