Europska Unija posljednjih se godina okomila na IT velikane i u nekoliko je navrata Googleu i Facebooku izricala drastična kazne zbog kršenja nekih pravila. No, američki IT divovi i dalje su ustrajni u tome da posluju u Europi, što i nije baš jednostavno kada vlasti žele držati stvari u svojim rukama. Kako bi spriječio daljnje kažnjavanje i prilagodio se zahtjevima Europske Unije Google će u budućnosti vrlo vjerojatno uvesti naknadu koji će proizvođači pametnih telefona morati plaćati Androidu kako bi koristili aplikaciju Google Play.

Jedna od Googleovih kazni u Europskoj Uniji zarađena je zbog toga što su nadležne osobe procijenile kako Google tjera proizvođače pametnih telefona da instaliraju njihove programe na svoje uređaje. No, sada se stvari mijenjaju i prema nekim informacijama Google će proizvođačima početi naplaćivati korištenje seta aplikacija koje nose zajednički naziv Google Mobile Services. Cijela ovog seta aplikacija ovisila bi o zemljama pa bi tako države koje imaju najveći udio ekskluzivnih uređaja (Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska, Norveška, Švedska) trebali plaćati puni iznos, dok bi ostale zemlje bile malo manje opterećene tim novim nametom.

Uz mogućnost naplate korištenja seta aplikacija, Google razmišlja i o dogovaranju kompenzacije gdje bi proizvođačima uređaja davao dio prihoda koje ostvari putem Google Searcha. Zanimljivo, radi se o dva potpuno različita koncepta, a oba su nametnuta zbog pravila Europske Unije. U konačnici deblji kraj bi mogli uzeti sami korisnici uređaja koji će možda plaćati veći cijenu uređaja.

Naime, nametanjem dodatnih nameta proizvođačima ili Google-u negdje će se morati pokriti trošak koji nastane, a to će najvjerojatnije biti korisnici pametnih telefona. No, da sada ne ulazimo dublje u tu problematiku, sve ćemo vidjeti u praksi već sljedeće godine. Naime, očekuje se kako će ovaj novi režim rada na snagu stupiti već u veljači sljedeće godine. Tko će i kako ‘nastradati’ i da li ćemo zaista plaćati skuplje pametne telefona saznat ćemo uskoro.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here