Ono što zasad znamo: Google i HTC se nalaze u “završnoj fazi pregovora o kupnji HTC-ovog segmenta pametnih telefona”, navodi se u izvješću Business Insidera, objavljenom u četvrtak, a kao izvor ovih informacija navodi se taiwanski “Commercial Times”. Prema ovom izvješću konkretne brojke ove akvizicije su i dalje u tajnosti.

Nedostatak pojedinosti oko ove akvizicije podiže neka pitanja. Da li Google kupuje cijeli smartfon segment ili samo HTC-ov tim za istraživanje i razvoj pametnih telefona. Kao što svi znamo Google već ima u ponudi svoje pametne telefone, Google Pixel, a šuška se kako će lansirati i novu verziju 5. listopada.

U službenom izvješću koje opisuje prihode HTC-a u mjesecu kolovozu ove godine, prikazuju se podaci koji su najniži u posljednjih 13 godina, tako da ova informacija od Commercial Timesa, koja ukazuje da je tvrtka već u završnoj fazi prodaje svojeg smartphone poslovanja Googleu, sasvim logičan potez. Navodi se da ova kupovina neće uključivati ​​HTC-ov Vive VR segment proizvodnje.

HTC je objavio konsolidirane prihode od 3 milijarde USD (99,69 milijuna USD) za ovaj kolovoz, koji su najniže mjesečne brojke u posljednjih 13 godina. Prihodi od kolovoza također su predstavljali pad od 51,5% u odnosu na prethodni mjesec i 54,4% u odnosu na prethodnu godinu.


Potražnja za najnovijim flagship modelom tvrtke HTC U11 već je dosegla vrhunac u srpnju, što je uzrokovalo oštar pad isporuka u kolovozu, prema tržišnim izvorima. Međutim, HTC je izjavio da mjesečna statistika teško može predstavljati tekući tromjesečni trend. HTCova izjava pokazala je da je tvrtka još uvijek pozitivna glede svojih globalnih pošiljaka pametnih telefona za treće tromjesečje 2017. godine.

Kumulativna prodaja HTC-a za prvih osam mjeseci 2017. godine iznosila je 39,86 milijardi dolara, što je smanjenje od 14,4% u odnosu na godinu ranije, što i ne zvuči previše katastrofično. Da li će ova akvizicija sa Googleom uspjeti, vjerujemo da će vrlo brzo izaći na vidjelo.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here